• Ronde van Turkije

  De fiets is afgekuist. Mijn pedalen zijn gedemonteerd. Morgen gaat de trip terug huiswaarts. En we begonnen het hier net gewoon te worden. Lachen

  Wordt in april de Ronde van Turkije gereden? Misschien zal ik daar dan naar kijken in de plaats van naar het criterium van Oudenaarde. Marco droomt van een rit met aankomst aan het Mountain Gül Hotel. Een col van 15km aan 8%. Lijkt de moeite waard. We reden die col vorige dinsdag op. Het zal nog niet voor dit jaar zijn, maar wie weet, slaagt Di Lungo in zijn idee. Het zou mooi zijn.

  ***

  Hierbij nog wat plaatjes om bij weg te dromen. En o ja, het dorpje van eergisteren heeft een naam hoor: Gedelme. Vandaag ben ik er samen met Ludwig opnieuw gepasseerd. Mijn eerste - en voorlopig(?) enige - dag als mountainbikegids in Turkije.  Knipogen

  FSCI0001 (19).JPG 

  DSCI0062.JPG

  DSCI0147.JPG 

  DSCI0104.JPG

  FSCI0001 (5).JPG

 • Coast Route with Mountain Catastrophe

  Vrijdagavond 24 februari, 21u16, Hotel Limra, Kemer.

  Bloggen in de bar van het hotel. Een koffie naast mij. Op de achtergrond klinkt muziek. Concierto de Aranjuez. Brengt mij in een mijmerende mood.

  Vandaag de Coast Route gereden met Erhan als gids. Marco is woensdag in allerijl naar den Belgiek gevlogen om de gevolgen van een gesprongen waterleiding te 'managen'. "Zie je, de schoonmama zou regelmatig langs komen in de lege woning. En ja, het zou mooi zijn mocht de waterleiding niet afgesloten zijn. Mama moet toch naar het toilet kunnen gaan." En voilà, veertien dagen continu vriezen - zeeeer uitzonderlijk - heeft tot gevolg gehad dat boven op zolder de waterleidingsbuis naar de gasverwarmer het heeft begeven. 80 kuub water door de woning gestroomd... Man, man, man, miserie, miserie!

  ***

  bergdorp rit 3.jpgGisteren, donderdag. Ik leef amper mee met Marco Di Lungo, wanneer Erhan mij de Canyon in stuurt. Colorado. We gaan de col op naar het hogergelegen dorpje - zonder naam. Enfin, zonder naam is veel gezegd. Ik ken gewoon de naam niet, maar ik heb wel een Google-foto, zie hiernaast. Lachen

  Een mooi lange klim. Een col via strada bianca, het is eens iets anders. Ik amuseer mij. Erhan volgt dapper... op een kleine afstand.  Af en toe stoppen we om een foto te nemen van de magnifieke omgeving. Iedereen kan dan weer op adem komen. Onschuldig

  Tussenstop in het dorp-zonder-naam. Twee thees later, een van de patron, een van ons, laten we ons de col afbollen via de asfaltweg. Zalig. De lage druk in de Bontragers maakt het bochtenwerk iets gecompliceerder. De fiets volgt amper de lijn die ik in gedachten heb. Ik hang bij momenten achter het zadel om ook de achterrem te laten meewerken. Alle beetjes helpen. Tussendoor eens omzien of mijn gids nog volgt. Oef, die lijkt okee. We sjezen met zwier een camionette voorbij. Beneden zal de bestuurder ons vragen met welk soort fietsen wij rijden. De man heeft precies nog nooit zo'n 'descente à vélo' meegemaakt... Lachen 

  ***

  Vandaag, vrijdag. De Coast Route. Erhan volgt de instructies van de gps. We weten ongeveer in welke richting we horen te rijden, maar toch zien we meerdere straten in de 2 richtingen. "I do this tour for the first time.", verontschuldigt mijn gids zich. Ik volg gedwee. We komen er wel. In Tekurova bijvoorbeeld. Waar we net een brede asfaltweg volgen wanneer ik rechts een mooi paadje opmerk dat steil tegen de bergwand op loopt. "Shall we do it?", nodig ik Erhan uit. "Of course, if you want that." Wij bergop. Kleinste versnelling. Het voorwiel zoekt een weg tussen de grote keien. A biking heaven. Mijn gids volgt sakkerend. Na 500 meter bereiken we een topje. Mooi uitzicht over de baai beneden. Een paar foto's. Erhan wil terug. Terug naar de grote weg en de gps-route. "This was extra. I do it for you. This is extra." Dank u, dank u, Erhan.

  Terug op de grote weg. Volgen we 1 kilometer. Erhan voorop. We rijden 1 kilometer tot de weg eindigt voor de inrijpoort van het Tekurova Beach Corynthia hotel (of zoiets in die aard). Einde van Erhans gps-inspiratie. De Corynthia buschauffeur wijst ons zo'n kleine kilometer terug, ergens naar een paadje links. Ik zie Erhans gezicht verstrakken: "We have to go back. Catastrophe! Catastrophe gps! Catastrophe gps!" - Ik bulder het uit van het lachen wanneer we opnieuw, voor de 2e keer ditmaal, het steile paadje opdraaien waar we daarstraks al opreden. Mijn extra van zo-even. "Catastrophe gps!", zucht Erhan nogmaals.

  Ik ben lachend bovengereden, mijn gids achter mij aan. Boven hebben we de klim plechtig "Mountain Catastrophe" gedoopt. Dat een dorp geen naam heeft, dat mag nog zijn. Maar een berg zonder naam, dat kan niet. Bij deze is dat hier in Tekurova gefikst.

  Het paadje was meteen ook de echte start van de mooie kust route. We zijn die nog enkele kilometers blijven volgen. Op en af, met naast ons de turkoois gekleurde zee onder een staalblauwe hemel. Een paradijs. Ooit kom ik die weg een stuk verder volgen, dat is zeker! Morgen staat er nog een extra ritje op mijn programma, in het gezelschap van Ludwig. Die is van plan om zonder gps te gaan rijden, hoor ik. Knipogen 

   

  DSCI0150.JPG

  eSCI0035 (29).JPG

  eSCI0035 (21).JPG

  eSCI0035 (25).JPG

 • It is Turkey

  "De komende week wordt een rustweek.", liet trainer Jonathan mij weten. Oeps, zo had ik het niet gepland. Mijn antwoord liet weinig aan de verbeelding over: "Jonathan, je zegt rustweek? Euh... ik ga een week mountainbiken in Turkije... Vier ritten tussen 45 en 60km, 1000 tot 1300 hoogtemeters. Uithouding en weerstand, denk ik. Rustweek?"

   

  Voilà, Turkije dus. Een nieuw arrangement ‘Mountainbike vakanties aan de Turkse Rivièra, powered by Thomas Cook Sport’. Toevallig op uit gekomen bij het zoeken naar een waardige - en vooral warmere - opvolger voor Vuelta Turistica van vorig jaar. Niet simpel in de krokusvakantie natuurlijk. Februari is geen zomerseizoen, nietwaar. Wij dus op hoop van zegen (en mooi weer) naar Turkije.

   

  DSCI0009.JPGEn hier zijn we. Intussen zitten er 2 tochten op. Met splinternieuwe Trek fietsjes. In een decor om u tegen te zeggen. Een paradijs voor bikers. En we hebben het getroffen met het weer. Best te pruimen, hoewel februari ook hier heel vroeg is en wij onze escapades eerder moeten interpreteren als vroege voorjaarsverkenningen. In de definitieve formule zal men pas vanaf maart starten met de tochten. Maar zoals gezegd: het weer zat ons tot nu toe zeer goed mee. Het zonnetje scheen op ons bolletje. De foto’s spreken voor zichzelf. Als je daar als biker niet van wegdroomt… En als je er dan van wegdroomt… waarom zou je het niet zelf eens meemaken?

   

  ***

   

  So it is Turkey. Een heel eind van huis. Maar toch: de wereld is klein. Soms heel klein. Laat ik dat jullie hier eens expliqueren. We beginnen met een flashback.

   

  It is turkey.

  We zijn 2008. Pinksterweekend. Fietsdriedaagse met de club. Verblijfplaats is De Linde in Retie. Zitten daar, naast onze club, ook nog enkele jeugdvoetbalteams gelogeerd voor een meerdaags tornooi. Anderlecht, Club Brugge, Duitsers. En zie, ook een Turkse ploeg. Al dat jong volk: bij het avondmaal brengt dat de nodige drukte in het restaurant. En ook grappige momenten. Staan daar zo een paar Turkse snaken naar het gepresenteerde vleesgerecht te kijken. Er staat 'kalkoen', maar dat woord kennen zij niet en vragend staren ze onze maat Chris aan voor enige toelichting. Chris ziet onmiddellijk het gevoelige karakter van de situatie in: hoe zeg ik die Turken in het Engels dat dit kalkoen is? Zonder hen op een of andere manier te beledigen?

   

  En kijk, zonder aarzelen flapt Chris er uit: “It is not pork.” JJ – Gerustgesteld hebben die gastjes zich allen een paar plakken vlees op hun bord geschept.

   

  ***

   

  BILD8531 - Retie 2008.jpgTijdens diezelfde driedaagse liep onze 2e rit vanuit Retie naar Maaseik en daarna via de Limburgs-Nederlandse grensstreek terug naar Retie. Het was mooi zomerweer. De rit werd gegidst door 2 lokale cyclosportieven. Twee scherpgetrainde figuren: Frank en Marc.  ‘Marco Di Lungo’ voor de vrienden. Het werd een dijk van een rit, die tot vandaag in het geheugen is blijven plakken van de deelnemers van toen. Uit dankbaarheid beloofden we achteraf om onze beide gidsen als wederdienst eens uit te nodigen voor een rit in onze streken. Over de taalgrens, in het Pays des Collines of zo. Het is er spijtig genoeg nog niet van gekomen. Zijn we het vergeten?

   

  ***

   

  DSCI0006.JPGIt is Turkey. Februari 2012. Samen met de lokale Thomas Cook gids, Marc, heb ik de eerste helft van de Canyon Route gefietst. De pittig steile klimpartijen en de al even inspirerende afdalingen kruiden de rit. Ik waan mij in een canyon van de Colorado. Mijn ogen schieten tekort om mijn omgeving te bekijken en af en toe stop ik om een foto te nemen.

   

  Marc heeft een tussenstop voorzien aan de waterval. Bij een glaasje appelthee vertelt mijn gids honderduit en met zichtbaar genoegen over de routes die hij in oktober heeft verkend en die hij nu kan aanbieden aan de eerste groepen enthoesiaste bikers. Ik luister. Het verhaal smaakt mij. Maar ergens begint iets te dagen.

   

  Ergens begint inderdaad iets te dagen. Terwijl ik zo recht tegenover Marc zit, valt diens blik op de ‘Heghe Sportief’ tekst, vooraan op mijn trui. “Ik denk dat ik nog met jullie club heb samengereden.”, zegt hij plots, “Heghe Sportief, ja dat waren mannen van Aspelare.”

   

  DSCI0013.JPG“Zou dat? Marc... Marco... ’t Is niet waar hé?”, flitst het door mijn hoofd. Terwijl ik mij de man voor mij tracht voor te stellen als de gladgeschoren rouleur op een koersfiets, realiseer ik mij ineens ook dat hier, in Turkije, aan de waterval van de canyon, niemand minder tegenover mij zit dan onze gids van toen in Retie. Niemand minder dan… Marco Di Lungo! Ja, hij herinnert zich ook nog die mobiele fotograaf. Met een 2e thee heffen we het glas op onze hernieuwde kennismaking. Op Turkije! Op het veloke!

   

   

   

  DSCI0038.JPG

  DSCI0057.JPG

  DSCI0095.JPG

  DSCI0106.JPG

  DSCI0117.JPG

 • All the roadrunning

  Er is een record gesneuveld, 2 keer zelfs: mijn persoonlijk-record-op-de-loopafstand-buiten-Brussel. Negen deelnames aan de befaamde 20km niet meegeteld, stond mijn langste afstand ooit ergens op 16km, namelijk van Aspelare naar Steenhuize en Wijnhuize, en dan terug via Sint-Lievens-Esse en Sint-Antelinks. Daarbij werd ook de lastige klim van de Ransbeekstraat niet geschuwd. 1 of 2 keer werd dat parcours als ultieme voorbereiding gelopen, telkens als intensieve duurloop, en daarna volgde enkel nog de climax van Brussel. Met Marks K2 en al. Lopen was voor mij een nevensport.

  Nu, februari 2012, begint dat lopen er meer als een sportieve hoofdactiviteit uit te zien. Ik doe nu professionele LSD. Trager lopen. Meer kilometers ook. Vorige zondag 18 kilometer, vandaag nog een kilometerke extra: 19,2. Ik nader de magische grens van mijn all-time best...

  De LSD begint over te gaan in een extensieve duurloop:  4,35 minuten per kilometer. Stilaan wat meer interval gaan trainen, want de snelheid moet in de komende 3 maanden nog drastisch omhoog. Intussen is de inschrijving voor Brussel een feit. En de sponsor heeft ons vriendelijk laten weten dat iedereen die inschrijft verwacht wordt om ook effectief mee te lopen. Alea iacta est. We zijn de Rubicon overgestoken. Zonder vervelende verstuikingen of plotse bronchitisplagerijen staan we binnen dik 3 maanden aan de Cinquentenaire. U ook?

  ***

  Wat intussen niet draait, zijn de pedalen. De trainingen op de weg staan op een laag pitje. Ook geen tijd voor de piste en geen 'goesting' om me op de rollen af te beulen. Gisteren een wegtrainingske gereden samen met de Marmottiens, maar aan het einde van de rit was alle snee 'er af'. En we hadden ochgod maar 66 kilometerkes op de teller. Maar wel veel wind hé! Veel wind! Stoer

  Benieuwd hoe ik er het in de komende week van af breng. Bij de Turken. Daarover binnenkort meer.

  ***

  Even genieten van de mooie stem van Emmylou Harris: All the roadrunning. Met Mark Knopfler. http://www.youtube.com/watch?v=gNkoF7k0wVI

 • Verharde wegen

  2012-02-05 11.29.09.jpgVriestemperaturen. De wegen zijn witgepekeld. De racefiets blijft aan de haak. Benieuwd of de mountainbike mij wat genot kan bieden.

  Ik ben geen kilometer weg van huis wanneer ik besef dat het perfect bike-weer is. De zon schijnt. Blauwe hemel. Alle wegen zijn verhard; geen moddergedoe, af en toe een ijsplek maar daar kikt de adrenaline op. Ik geniet van mijn rit. Ik geniet van het winterlandschap. Af en toe tracht ik een plaatje in te blikken met mijn gsmmeke. Maar al die plaatjes van onderweg wegen niet op tegen de echte realiteit. Wie 'the real thing' aan de lijve wil ervaren, moet er maar zelf met de mountainbike op uit trekken.

  2012-02-05 11.50.08.jpg

 • Winterpret

  Winterpret op vrijdag 3 februari.

  Over en weer naar Boedapest reizen; het is altijd een risico. Er was voor vandaag sneeuw voorspeld in België. Vanaf de namiddag, zeiden de weermannen en -vrouwen. Ik ken dat al, van die sneeuwval in België. En dus heb ik voor alle zekerheid mijn lenzen-bewaarvloeistof meegenomen, voor hat geval er een nachtelijk verblijf op Hongaars grondgebied zou komen. Het heeft niet veel gescheeld.

  Terugreizen vanuit Boedapest: je weet niet welke hindernissen er kunnen opduiken. Om niet met de late SN-vlucht terug te reizen, hebben wij - mijn collega's en ik - op de Malev vlucht geboekt. Altijd tof om een vrijdagavond op een schappelijk uur thuis te komen. Groot is onze verwondering wanneer we in Boedapest het nieuws van de dag horen: Malev vliegt niet meer. It has gone bankrupt. Nou moe, leuk. Herboeken naar de late Brussels Airlines dan maar. Een groot probleem is dat niet: vluchten van en naar Hongarije zitten tegenwoordig zelfs niet meer halfvol. Probleem van de baan.

  Van de baan? Oeps, wait a minute! Het sneeuwt intussen in den Belgiek. We volgen vanuit het hoofdkantoor in Boedapest de verkeerschaos op de Belgische wegen. Recordfiles. 1850km. Wat een grote nationale staking, gepland en uitgeroepen door alle vakbonden, van geen kanten lukt, is in een mum van tijd geklaard door 4 centimeterkes tere witte sneeuwvlokjes: het land ligt er compleet vastgeketend bij. 

  Niets voor ons, die files vandaag. Wij zijn daar ver vandaan. Oef! Maar dan... gaat onze aandacht naar vlucht SN2825. Die moet opstijgen om 17u50, naar Boedapest vliegen en ons als SN2826 terug meenemen naar Zaventem. Wat gaat SN2825 doen? Opstijgen? Aan de grond blijven? 16.30: SN2825 staat al met een half uur vertraging genoteerd. Mijn Aha-Erlebnis gevoel stijgt met de minuut. Februari 2010 zit nog fris in mijn geheugen. Verdikkeme. Nu hebben we al een Malev-faillissement gecountered, heb ik er alle zorg voor gedragen om Semmelweis' instructies te volgen en geen verkoudheid op te rakelen, ben ik niet in een taxi gestapt waarvan de chauffeur op weg naar de luchthaven knikkebollend amper wakker kon blijven, nu gaat een paar centimeter sneeuw ons toch niet de das omdoen? You can check out any time you like, but you can never leave, klinkt het door mijn hoofd.

  Laat ik het verder kort houden. SN2825 en SN2826 hebben gedaan wat ze moesten doen: naar Boedapest vliegen en terug, met een uur vertraging weliswaar, maar dat kon onze pret niet bederven: toen we iets over middernacht in de A-pier van Zaventem arriveerden, was in België alle fileleed verdwenen!

  ***

  Winterpret op zaterdag 4 februari.

  Een plezante LSD loop, voor de lol even de Ninoofse ring gerond. Heb ik nog nooit gedaan. Alles loopt soepel. Zelfs enkele besneeuwde fiets- en voetpaden kunnen mij niet deren: met LSD mag het tempo zo ver omlaag als de omstandigheden het vereisen. Ook geen andere lopers gezien: wie is er nu zo gek, hoor ik die al mompelen. Uiteindelijk hou ik mij 15,4 kilometer overeind reken ik thuis na. Ik zal vanavond goed slapen... na al mijn winterpret.

  Als afsluiter nog een plaatje van deze namiddag:

  078.JPG