• Niet slecht voor ne coureur

  DSCI0129.JPGSome never try but if anybody can, we can.

   

  4 minuten per kilometer. Einde mei in Brussel.

  De ambitie die ik mijzelf voorschreef op de laatste dag van vorig jaar leek wat hoog gegrepen. Een erkend, befaamd, gerenommeerd en gerespecteerd deskundige in loopbewegingen over afstanden van rond de 20km, meestal in hoofdsteden, vooral hoofdsteden van België, wees mij op mijn euh... licht onbezonnen uitspraak. Ik kon hem geen ongelijk geven, maar geschreven is geschreven, ook in een blog, en dus stond een tijd van 1u20 als een van de jaardoelstellingen in mijn todo-lijst gegrift.

  Gek zijn doet geen zeer. Een achillespees soms wel. En een rechterknie. En dan de kwaaltjes van de ouderdom. Ontregelde spijsvertering, moeilijke stoelgang en zo. Zou onze Navidad niet beter op zijn fietske blijven rijden? Stond de Galibier immers niet op het programma? Zou het al niet leuk zijn om eens te proberen de Galibier op te rijden zonder verkrampte hamstrings? En Alpe d'Huez, Col d'Ornon, Les Deux Alpes en andere 'uitdagingen'. Als we dát nu al eens deftig zouden doen. Niet genoeg, meneer?

  Nope. Meneer Navidad had hier en daar wat rondgedoold op verslavend werkende blogs van diverse loopdealers. Rencapy, Marathon Geert, Cannibaal, Klisoor, Yves,... Verdomme, wat kan lopen toch mooi zijn! Een oude liefde die terug de kop op stak. Sssst, hoor! Daar in de verte... is dat de Bolero?

  De loopbeweging, neen de loopmicrobe, de loopverslaving, had mij te pakken.

  Een soort Apollo-programma ging van start:  "Before the end of May next year, we will bring a man in Terkamerenbos and return him safely back to the Cinquantenaire."

  Eerste testvluchten. Een paar joggings vorig jaar. Met zware systeempannes. De achillespezen naar de kl...

  Dan Bratislava. Op 1 april. I started a joke, nietwaar. De test of de afstand overbrugbaar was zonder systeemschade. Test geslaagd.

  Tenslotte nog een laatste test in Leerbeek, vlakbij de deur. Objectief: kan de vereiste snelheid ontwikkeld worden? Test geslaagd.

  Groen licht voor een bemande loopvlucht in Brussel.

  ***

  En zo werd het uiteindelijk 27 mei. D-day.

  Ik sta aan de Cinquantenaire met nummer 306. Voor mijn tiende 20km, 9 jaar na mijn vorige deelname (2003). Cekes start voor de eerste keer. 25 jaar na mijn eerste 20km (1987). We zijn een generatie verder.

  Start-checklistprocedure doornemen: 

  1. Achillespees: ok. 
  2. Rechterknie: ok.  
  3. Slepende bronchitis: negatief, dus ok. 
  4. Spijsvertering: ligt al 2 dagen stil, niet ok, en geen lievemoederen helpt. Verdikkeme...

   

  Start om 10u. Bolero, Brabançonne, kanon. We lopen. De Wetstraat is een makkie. Normaal gezien toch. Maar ik voel dat ik niet 100% ben.

  Paleizenplein: het loopt niet. Mijn benen krijgen geen power. Wat schreef Mark? Kan ik hier nog terugkeren?

  Tunnels. Vroeger mijn sterk nummer: vrije val bergaf en op het einde van de tunnel de roetfilter purgeren. 3 keer na mekaar. Een pak volk voorbijschuiven. Maar vandaag dramt die verdomde noodkreet door mijn hoofd:

  Van de Stefania-, Baljuw- en Vleurgattunnel, verlos ons Heer!

  Heb ik op Marks blog gelezen. Ik moest ermee lachen. Maar nu is het bittere realiteit. Tientallen lopers gaan mij voorbij. In de Stefaniatunnel. In de Baljuwtunnel. In de Vleurgattunnel. Bye bye, 4 minuten. Het zal voor een andere keer zijn.

  Terkamerenbos. Ik word voorbijgelopen. En voorbijgelopen. Oef, Spa! Een reden om even te vertragen en een teug water te nemen. Helemaal geparkeerd nu. Lopen en drinken gaan niet samen. Ik strompel weer op gang.

  Maar kijk, wat een beetje water al niet vermag. Burps! Burps! En nog eens Burps! Tekenen dat mijn energiecentrale, genaamd 'maag', terug gaat werken. We leven op hoop. Alle courage bijeen. Niet opgeven. Blijven lopen. Al eens een 'wiel' proberen te houden. Dat lukt eerst niet. Een tweede keer ook niet. Derde keer wel. Dolomiet links, dolomiet rechts, en weer links en rechts. We zigzaggen het bos door. Gratis douche. Dat verfrist.

  10km punt. Tijdsopnamemat. Polshorloge toont 39:50. Plusminus. Tiens, dat zit nog redelijk. Maar het ergste moet nog komen. Lange brede lanen. Avenues waar geen einde aan komt. "Tempo houden. Niet forceren.", gaat het door mijn hoofd. Dat tempo zit goed. Ik voel mijn tred verstevigen. Mijn maag heeft zo te voelen mijn gelleke verwerkt. Ik ga hier en daar al wat volk voorbij.

  Elke stand van Spa krijgt mijn appreciatie. Santé en burps!

  Woluwepark. Einde van de laan: links. Tervurenlaan. K2. Naar een kleine versnelling. Doorbijten nu. Fwoe, lastig! Nog even halt houden aan de Spa-stand. Mijn tijd zal mij worst wezen: ik wil drinken. Het ganse flesje gaat leeg.

  Obelisk. Top van de K2. Monument ter ere van alle 20km-lopers. De redding is nabij. Verderop staat er nog 1 baken. Een triomfboog. Klein van ver, maar ver van klein. Het publiek drijft mij (en wellicht ook de andere lopers) verder. Square Montgomery. Nog even. Een eindspurt lukt mij niet meer. Het vat is af. Zo te zien niet alleen bij mij.

  Oef! De mat! Dit wordt een tijd rond 1u20. Nog 1 bocht. Hé, nog een mat?

  Allee vooruit, wordt dat hier dan toch 4 minuten per kilometer? "Niet slecht voor ne coureur!", zegt Mark mij na de aankomst. Thanks, pall!   Stoer

   

  result20km.jpg

  Gemiddelde snelheid: 15,14 km/h volgens de site:  http://www.20kmdoorbrussel.be/

  Yep, inderdaad niet slecht voor een coureur. Nu nog zorgen dat die 'coureur' ook nog met zijn fiets overweg kan. Er staan enkele cols op de agenda. Amai, dat wordt nog blazen.

  Overigens na de race voor de eerste maal handje kunnen schudden met enkele loopbloggers: Mark, Yves en Petra. Waar anders dan tijdens het enige echte top-loopevenement van ons land: de 20km door Brussel. Aangename kennismaking, al weze het een re-bonjour na onze eerste virtuele ontmoetingen.

   

  DSCI0134.JPG

  Nog een streepje muziek om af te ronden. Laat ik jullie de Bolero besparen. Neen, de Bee Gees nog een laatste keer. Een toffe beat om op te sporten:  You win again.

  http://www.youtube.com/watch?v=1qiRmm3Q4gM&feature=related

  Some never try but if anybody can, we can.

   

   

 • Lopen, fietsen,... schrijven?

  Is het mijn bioritme? Late lentemoeheid? De muze met tijdskrediet?

  Feit is dat het lopen mij tegenwoordig goed af gaat.

  Dat ook het fietsen stilaan op een degelijk peil komt.

  Maar dat ik geen greintje fut heb om iets op dit blog te schrijven.

  Ik zit naar mijn klavier te staren als een fakir naar een dubbeldikke donsmatras.

  Totaal geen zin om te tokkelen. En dat duurt nu al enkele weken.

  Niet forceren, is mijn motto, de inspiratie komt wel vanzelf terug. Is het niet vandaag, dan misschien morgen.

  Of overmorgen.

  Intussen geniet ik van Marks recente 20km post: http://klisoor.skynetblogs.be/archive/2012/04/07/van-de-stefania-baljuw-en-vleurgattunnel-verlos-ons-heer.html  Grandioos geschreven! Deelnemers aan de 20km, gaat dat lezen!

  Jazeker, volgende zondag wordt de 20km door Brussel gelopen. D-day komt verduiveld heel dichtbij.

  Cekes en ikzelf doen mee. Cee start met nummer 17000 en oneffen in box 3. Ha, ik herinner mij nog goed mijn eigen eerste deelname, ook met zo'n zeventienduizend nummer. 15000 man die mij voor de voeten liep.

  Ikzelf start zondag in box 1, met mijn laag startnummer 306 terend op de scherpe tijden die ik vele jaren geleden heb gelopen. Of op de minstens even goede chrono die ik straks pretendeer te behalen. Of dat gaat lukken, weet ik niet. Aan mijn startnummer zal het alleszins niet liggen. En zo te zien ook niet aan de a-pezen. Neen, ik loop zondag voor eigen rekening. Yep, I started a joke...

  ***

  http://www.youtube.com/watch?v=KSxuvNGSrmc