• Here's to the crazy ones

  Dit is een blog over fietsen. Dit was een blog over fietsen. Fietsend afzien en genieten, is de subtitel. Regelmatig heb ik hier tekstjes gepost die met fietsen te maken hebben. De laatste weken weliswaar wat minder. Er werd hier dan ook meer gelopen dan gefietst. Lopend afzien en genieten. De fiets is wat in de vergetelheid geraakt. Mijn kop staat er niet naar. Geef mij maar mijn Nikes. Misschien pak ik morgenvroeg nog eens uit met mijn Fahrrad. Als het droog is.

  Think-Different.jpgDit is ook een blog waar regelmatig prangende vragen aan bod moeten komen. Diepe levensbeschouwingen bij het rijden met een velo. Hoe je best een col kan afdalen. Of windturbines extra tegenwind veroorzaken. Hoe het rijden op een piste zich afspeelt. Of het interessant is om helium in je banden te doen. Wat een interessant fietsparcours zoal moet zijn. Zo'n vragen moeten hier de revue passeren. In het lang en het breed worden uitgemeten. Charles' blog 'The Power of Cycling' heeft zelfs een rechtstreekse link naar mijn schrijfsels hier. Maar wat gaan de fietsfanaten hier lezen wanneer ze die link volgen? Vanalles over lopen, meneer. Brussel, Run to Walk Again, LSD, 4 minuten per kilometer. Wat heeft dat met fietsen te maken?

  Niemendal! Gewoon niemendal! En dat pretendeert een fietsblog te zijn! Waar serieuze praat over het veloke moet staan. Specifiek klimvermogen. Het verzet. Energie en voeding. Het spelen met het zwaartepunt op de fiets. Laatst ging het hier over zebra's, meneer! Fietsblog? Ja, mijn voeten!

  Okee. Morgenvroeg ga ik fietsen! Gegarandeerd! Zonder mankeren! Enfin, als 't niet regent toch. En hier komt terug serieuze praat over de fiets en zijn berijder. De fysische wetmatigheden van de fietsbeweging, besproken door uw dienaar. Klare antwoorden op alle prangende fietsvragen. Alle vragen waarop u de antwoorden wou weten maar die u nog nooit durfde te stellen. En ik ook niet. Passanten die hier via The Power of Cycling zullen verzeilen, gaan niet meer willen terugkeren naar Charles. Niet dat Charles onzinnige praat verkoopt, verre van! Alle finesses van de fysica van de fiets worden haarfijn en volledig wetenschappelijk verantwoord uit de doeken gedaan. Zo bijvoorbeeld vind je er antwoorden op kwesties zoals:

  • Hoe snel Thomas De Gendt in een 12e rit van de Tour de Marie-Blanque kan opfietsen, gegeven zijn gemiddelde klimsnelheid op de Stelvio en het gewicht van hemzelf, zijn velo en zijn drinkpulle. En dat zowel 's middags bij een temperatuur van 35°C als 's morgens op zijn nuchter maag.
  • Hoe dicht Wiggins aan het wiel van Froome moest colleren om maximaal voordeel te halen uit de enge windschaduw van zijn eerste luitenant.
  • Hoeveel centiliter erytropo-e... erytropo... eroto... euh dinges Riis intraveneus ingespoten kreeg tussen 2 cols in.
  • Waarom Armstrong gemakkelijk Pantani nog bij zijn zadel de Ventoux had kunnen opduwen om zelfs dan nog niet te moeten verliezen.

  Al zo'n dingen kan je opsteken op http://www.bloggen.be/fietsica/ 

  Maar! Maar desalniettemin en evenwel nochtans, je gaat dat zien, deze blog hier, 'de Mieren', gaat in informatiedichtheid, wetenschappelijke benadering en boeiende vertelkracht 'The Power' nog overstijgen. Ik zal de link hier rechtsonder zelfs mogen weghalen wegens ongebruikt. Sorry, Charles! Tong uitsteken

  ***

  Als voorspel (*) op de sensationele kijk op de fiets- en wielerkunsten, die ik hier in de komende weken ga opvoeren, wil ik hier met jullie nog iets moois delen dat ik daarstraks op het internet vond. Tijdens de voorbereiding van een les die ik deze week moet geven, vond ik een juweeltje van een reclameclip, met een unieke tekst. Een clip die bij mij zowaar de gevoelige snaar raakt. Zeer gevat en ontroerend. Muziek in mijn oren. Vocht in mijn ogen. Een krop in mijn keel.

  Je hoort Steve Jobs zaliger. Here's to the crazy ones...   http://www.thecrazyones.it/spot-en.html

   

  Here's to the crazy ones.

  The misfits. The rebels. The troublemakers. The round pegs in the square holes.

  The ones who see things differently.

  They're not fond of rules. And they have no respect for the status quo.

  You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them.

  About the only thing you can't do is ignore them. Because they change things. They push the human race forward.

  While some may see them as the crazy ones, we see genius.

  Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.

   

   

  -----------------------

  (*) Zou het woord "voorspel", hier in alle onschuld gebruikt, wat meer volk naar deze blog lokken? Ik ben benieuwd.

 • Waka waka! Just do it!

  sportograf-33892684-800.jpg

  De Bolero van Ravel. Aftellen tot het startschot van de 20km door Brussel. Spanning die zich opbouwt. Tot het kanonschot. Een 'kleine' 30.000 lopers dendert subiet het Jubelpark uit, de Wetstraat in. Ambiance gegarandeerd. Elk jaar, einde mei. Indrukwekkend. Komt dat zien. En loop eens mee. Knipogen

  ***

  sportograf-33933900-800.jpgWaka waka eh eh

  Tsamina mina zangalewa...

  Het is begin oktober. Hier staan we weer onder de boog van de Cinquantenaire. In looptenue. We kunnen het niet laten. Of is dit een late 'tweede zit'?

  Shakira klinkt door de luidsprekers. Geen Bolero of Brabançonne, geen kunstmatig opgepompte spanning voor de start van de Halve Marathon van Brussel. Wel ambiance. This time for Africa. De groepssfeer is gezellig...

  En we zijn nog niet vertrokken of we breken hier al een record: grootste aantal deelnemers ooit op Brussels marathon+halve marathon: met meer dan 8000 sportievelingen doen we mee.

  Alles lijkt wat minder gesofisticeerd dan bij de 20km. Minder lopers. Minder toeschouwers ook onderweg. Maar een even mooi parcours: namelijk zowat identiek aan dat van de 20. Maar met toch 1 gigantisch verschil: de aankomst situeert zich op de Grote Markt, in hartje Brussel. Het is eens iets anders. En we mogen voor 't zelfde geld tweemaal de Wetstraat afhossen.

  Enfin, ik heb mij geamuseerd. Aangenaam loopweertje, mooie tijd (1u27), deugddoende douche achteraf in het Zuiderpaleis, en nadien samen met vrouwlief nog van een lekker najaarszonnetje genoten op een Brussels caféterras nabij de Beurs. Meer moet dat niet zijn.

  There we go: Waka waka: http://www.youtube.com/watch?v=vKEnuNMv0hE