• Permission to speak, sir?

  Clive Dunn - Don't panic.jpgWel, wel, wat lees ik daar op Lucs blog? Clive Dunn is overleden. Corporal Jones uit Dad's Army. Let him rest in peace.

  Permission to speak, sir?

  Blijvend grandioos die reeks.

  Jones in beste doen:

  www.youtube.com/watch?v=BbOO1OLJKP0

  Of de oogst, vorige week nog op TV. Start vanaf 4:55:

  www.youtube.com/watch?v=CD4RxcILu88

  Toch blijft nog altijd 'The story of the old, empty barn' een sprankelend stukje, maar hier is Frazer op zijn best:

  www.youtube.com/watch?v=Qr_v_SqJNjA

  Don't panic! Don't panic!

 • Zo gezegd, zo gezegd...

  Proverb VI 6 The ants.png

  Het is november geworden. Vroeg donker. Lange avonden met weinig fysieke sport. Af en toe eens gaan lopen, op straat, verlicht als een kerstboom. Het fietsen blijft beperkt tot het weekend. Binnenkort misschien eens de piste opzoeken. Voor wat 'verstand op nul' bezigheid.

  De lange avonden lenen zich ook tot enige reflectie. Denkwerk. Over het voorbije jaar. Over het komende jaar. Over de mechanismen en technieken van de sport. De sport, dat is fietsen of lopen. Wie spreekt daar van een bal? Sport is geen spel, mijnheer!

  Ik wil met de lange avonden het cultureel-wetenschappelijk niveau van dit blog wat opkrikken. Als site gelinkt aan 'The Power of Cycling' van mijn vriend Charles mag deze internet-spot niet uit de toon vallen. We gaan in de komende weken dan ook ons best doen om hier wat stevig werk te placeren. We gaan een tand bijsteken. Ik, om hier wat zinnige dingen te schrijven, jullie, mijn beste bezoekers, om mijn gekrabbel te lezen en trachten te begrijpen. Ik zal mijn best doen om vooral het woord 'trachten' te ondersteunen.

  Nu had ik gedacht om hier al snel een eerste post uit de losse pols te schudden, maar bij nader inzien moet ik toch vaststellen dat enige voorbereiding noodzakelijk gaat zijn om dat hier tot een succes te brengen. Ik ben al lang geen praktiserende wetenschapper meer. Mijn natuurkundige roots zijn wat opgedroogd. Ik ga zelf wat op temperatuur moeten komen. Voor een sporter is een opwarming overigens een vertrouwd gegeven. So let's start this easy!

  Wat zal er zoal de revue passeren? Bwa, we gaan voor de wetmatigheden van de fietstechniek wat inspiratie zoeken in de fysica en in de biologie. Trachten te snappen waarom de dingen zijn zoals ze zijn. Wat goede en minder goede technieken zijn. Er wordt immers nogal wat sub-optimaal rondgefietst, moet je weten. We gaan daar eens naar kijken. Eens bij stilstaan. Reflectie. En hopelijk iets uit leren. Iets wat u, en dus ook mij, het fietsen en het leven een stuk aangenamer kan maken. Yep, ik heb hier wel degelijk een verborgen agenda Onschuldig

  Als voorsmaakje enkele titels:

  • Evolutie en survival of the fittest: over de samenstelling en grootte van een fietsgroep
  • De elasticiteit van het peloton
  • De hydrodynamica van het peloton
  • Emergence en zelf-organisatie tijdens een cyclosportieve tocht
  • De ganzentrek ofte het verhaal van de waaier. Over vechten tegen de wind en tegen de graskant
  • Dalen als een valk, of: het model van de borstelsteel

   

  Voilà, zo gezegd, zo gezegd, dit is mijn voorlopige shortlist. Misschien komen we en cours de route nog interessante dinges tegen. We zien wel.

  Laat ik vandaag eindigen met een stukje over zelf-organisatie, een stukje uit ... het Oude Testament. Olé pistolé!  Spreuken, VI, 7:

   

  6:6 Ga tot de mier, gij luiaard, zie hare handelwijze aan en word wijs.

  6:7 Hoewel zij geen vorst noch hoofdman noch heerser heeft,

  6:8 bereidt zij nochtans haar brood in den zomer, en vergadert hare spijs in den oogst.