• Stramilano

  2013RouteHalfMarathon_zoom.gifStramilano... Ken je dat?

  Nee?

  Wel, ik kende dat ook niet.

  Tot een kleine maand geleden. Stramilano is een stratenloop, of meer precies: een halve marathon, in Milaan.

  Einde maart gaat in die fiere Italiaanse stede zo een loopkoerske door. En wie heeft zich daar gisteren voor ingeschreven? Juist, ondergetekende. 1 jaar na een geslaagde, maar zeer frisse, halve marathon in Bratislava trekken we er opnieuw op uit. Op het programma: 21 kilometerkes lopen, gecombineerd met een leuke city-visit. Hotelleke geboekt, vliegerke gereserveerd, we tellen af. Nog 31 dagen. 

  Even over fietsen gesproken, dat is een ander verhaal. Zoals velen heb ik door de mindere weersomstandigheden in december en januari - doe er intussen ook maar februari bij - een dikke maand achterstand op mijn conditie-schema. Ik mis een solide basis om op verder te bouwen. Maar zie, ik heb de werkzaamheden gestart om terug op schema te geraken. Vorige week anderhalf uur rondgetoerd op de piste van de Blaarmeersen. Deze week, of preciezer morgen, een heel uitzonderlijk weerzien met het Kuipke. Ik ben benieuwd hoe snel ik terug 'acclimatiseer' op die korte baan. Even de adem inhouden en go?

 • Indoor 1

  Gisteren vrijdag, mijn eerste indoortraining dit jaar op de wielerbaan in Gent. Anderhalf uur rondjes rijden, de meeste daarvan op de blauwe lijn, de stayerslijn. Daarmee is ook direct het belangrijkste gezegd: ik heb op de stayerslijn vooral gestayered in het wiel van andere renners. Een mooi tempo, rondjes van 22 - 23 seconden, dat is rond de 40 km/h. De piste is een goede waardemeter: waar ik de vorige jaren in februari met gemak een paar kopbeurten van 10 toerkes aan 22 seconden kon aflappen, lukt het mij nu amper om 23, soms 24 seconden te halen, en na 5 rondjes ruim ik baan voor de volgende kopman. Gelijk eerder al gezegd, er is werk aan de winkel.

  wielerbaan.jpg

  http://www.ethesis.net/wielerbaan/wielerbaan_hfst_2.htm

  ***

  Ik moet hier nog iets expliqueren. Mijn vorige blog-post heeft vele honderden... ja zelfs tientallen reacties losgeweekt. Mijn mailbox gevuld met smekende fanmail van de talrijke supporters. Mijn FB-account in de Worldwide Top 10 van meest populaire ... euh FB-accounts. Ook onze brievenbus was enkele dagen hopeloos te klein om de ettelijke papieren aanmoedigingen in goede orde te ontvangen. Allemaal spierverwarmende couragiebetuigingen aan het adres van jullie nederige dienaar. Waarvoor overigens mijn diepste erkentelijkheid! Molto grazie a tutti!

  Amai. Het heeft mij toch verrast. Te meer, dat ik toch juist maar heb verteld dat ik gestopt ben? Wat is daar nu zo wereldschokkends aan?, heb ik mij afgevraagd toen al die reacties binnenliepen. Elke coureur stopt vroeg of laat toch eens? En zie, voor mij was dat dus heel duidelijk het geval een week geleden. Een week geleden ben ik gestopt, zowat halverwege de namiddag. In Brugelette nog wel.

  En sorry, alle smeekbeden ten spijt, dat is niet meer terug te draaien. No way. Dat staat zo vast als een wet van de natuur, als een wet van Newton, om 't even dewelke, je mag kiezen. Als je gestopt bent, ben je gestopt. Ook al is dat in Brugelette aan het gemeentelijk depot. Ook al is dat daar aan dat depot geen lijfelijk stimulerende of mentaal oppeppende locatie. En ook al stond daar niemand om mij te begroeten en mij met sympathie en empathie en warmte en medeleven en...    en bijvoorbeeld ook suikers en isotone drankjes en vitaminen...   of misschien een beetje amfetaminen of...    anabole steroïden of...    of...    of erytropo...    erytro...   euh...   dinges te ontvangen. Maar feiten zijn feiten. Voet aan de grond is voet aan de grond. Allemaal heel voelbaar en heel zichtbaar. Een fiets die stilstaat, die rijdt niet. Ik ben daar dus wel degelijk gestopt. Voilà, point final. Stop.

  Allez kom, om in de juiste sfeer deze post af te sluiten:  http://www.youtube.com/watch?v=4aUGrU4Pmi8   Salu!

 • Ik ben gestopt

  Ik ben gestopt.

  Mijn fietsconditie is de laatste tijd om bij te huilen. Niet om over naar huis te schrijven, gelijk men dat zegt. Laat ik er dan hier maar even een paar woorden aan vuil maken.

  Ik geraak met mijn tweewieler geen poot vooruit. Lopen dat gaat, maar fietsen dat vlot niets. Met de sombere weersomstandigheden van december en januari is mijn aantal fietskilometers ondermaats gebleven. En één keer dat je(*) minder gaat rijden, gaat dat voor de rest alleen nog maar bergaf. Minder rijden geeft minder conditie, wat leidt tot minder goesting, waardoor je(*) nog minder gaat fietsen, enz. Een vicieuze cirkel om u tegen te zeggen.

  Begin januari kon ik de Varent, Arme Kleie en de Berendries nog vrij gemakkelijk verteren. Met de zware mountainbike zelfs. Gisteren geraakte ik met mijn ultralicht race-machien amper nog de 'toren van Silly' op. Met rugwind nog wel. En iemand met gewone pedalen en bruine mocassins, een gelegenheidsfietser, is mij daar bovenop nog los voorbij gefietst. Ja, om bij te huilen is het!

  (*) Met 'je' wordt hier en ook verder in de tekst 'ik' bedoeld. Deze grammaticavorm is de zogenaamde voetbal-je: "Maar als je 3 - 1 achter staat, dan moet je resoluut voor de aanval kiezen." Je kent die uitdrukkingsvorm wel, veronderstel ik.

  ***

  Wat wou ik dit jaar gaan doen? Begin juni de Tourmalet beklimmen? Gecombineerd met Aubisque en Aspin en zo? En einde augustus de Galibier nog een keertje? Om van al de rest nog te zwijgen. Man man man... Een mens begint dan te denken. Ik ben een jaartje ouder. Ik moet niets meer bewijzen. Enfin, toch niet op de fiets. Het mag wat rustiger aan. Ook voor het hart en zo. En als de benen dan niet meewillen, wat is dan de conclusie? Veeg alles bijeen en kom tot een besluit, nietwaar.

  En voilà dus. Ik ben gestopt. Afgestapt. Voet aan de grond. Gisteren, zaterdag 9 februari 2013. Rond den drieën in de namiddag. Een moment in mijn fietscarrière om niet te vergeten. De emmer die overloopt. Het koppeke dat zegt: 'stop' en de benen die onmiddellijk akkoord zijn.

  Pas op, zo op zichzelf viel mij dat gisteren zelfs niet lastig om te stoppen. Eigenlijk niet, nee. Remmen dicht, voet aan de grond en voilà dat is het. De doodgewone stop-procedure. Heb ik al zo dikwijls gedaan. Het enige vervelende gisteren was dat ik niet thuis op mijn oprit ben gestopt, maar wel in Brugelette. Op 35 kilometer van huis. Yep, in het dorp van Brugelette heeft mijn brein ineens het 'stopsignaal' gecapteerd en hebben mijn benen dat als volleerde treinbestuurders gerespecteerd. Mijn fiets is daarbij tot complete stilstand gekomen, met mij erbij. Ik ben gestopt, in Brugelette.

  ***

  Hoe dat zover is gekomen? Wel, ik was iets voor 2 thuis vertrokken voor een trainingsritje tot Bassilly. Of maximaal Silly. Blauwe lucht, een winterzon, maar vooral: een strakke wind op de neus. Nul komma nul goesting. In Viane beland ik in het gezelschap van 2 De Roeve rijders: de jongste (en grootste) van hen, best getraind, de oudere diep gebogen, in het wiel. Die mannen waren zo te zien ook maar pas vertrokken.

  Ik dus in Viane met pokerface en die 2 Roeves in mijn wiel aan een gestrekt tempo de helling op. Mooi rechtop zitten, gaat het door mijn hoofd. Aan core stability denken. Niet pompen. Niet rechtstaan. Niet omzien. Nie pleu-en (**). Een zucht van verlichting boven de helling. Gelukkig neemt de grootste De Roeve zonder omzien van mij over en kan ik mij in 3e positie gaan nestelen om even lucht te happen. Er wordt om de vier vijfhonderd meter afgelost, en hoe kan het passen: in Bever voel ik mij zowaar geroepen om weer de kop te nemen op de lange helling richting Bassilly. Core stability, core stability... en hopen dat ik niet stilval voor de bocht. Fwoe!

  (**) pleu-en: lokale vorm van plooien, afkomstig van het Germaans 'ploe-an'

   

  In Bassilly bibi weer op kop. En nog eens in Hellebecq. En dan weer in Ghislenghien. Ik voel mijn Duracells leeglopen.

  - "Waar rijden jullie naartoe?"

  - "Chièvres, Beloeil, Frasnes en zo langs Lessen terug."

  Mijn boordinstrumenten laten er geen twijfel over: dit soort wilde escapade is nog niet voor mij weggelegd.

  - "Ik rij nog een eindje met jullie mee. Ik zal zien hoe ver ik geraak."

  Zo gezegd, zo gezegd. Het levert mij nog 4 gratis tegenwind-kop-beurten op tussen Ghislenghien, Attre en de rotonde van Chièvres. Het laatste stuk naar de rotonde neem ik nog even voor mijn rekening, maar de weg lijkt hier vandaag een stuk steiler bergop dan in de zomer. Of is het de wind die mij bijna parkeert? Een laatste 'nie pleu-en' krachtinspanning. Vol hou! Oef, boven!

  - "Hier rijd... hijg... ik terug... Een goede rit nog! Het amusement!"

  Ik laat de beide heren met respect achter. Mij rest nog een kleine 40km naar huis. Hopelijk zit de wind mee. Mijn benen zijn zwaar gaan wegen. Veel jus zit er niet meer in.

  Ik bol Brugelette binnen. Het is rond den drieën. De blauwe lucht van de heenrit is intussen weggestopt achter een grijs wolkendek. De temperatuur is met 5 graden gezakt.

  En daar is het dan gebeurd. Zo ineens. Daar in Brugelette voelde ik doorheen mijn ganse lijf mijn schabouwelijke fietsconditie en het daarmee gepaard gaande gebrek aan kracht, energie en vermogen.

  Daar, daar aan het dépôt communale van Brugelette werd het mij plots duidelijk dat, wou ik nog verder blijven fietsen, mijn lijf dringend nood had aan meer jus. Daar aan het dépôt van Brugelette ben ik tot inzicht gekomen en ben ik gestopt. Ik heb mijn gsm uit mijn achterzak gehaald en heb het beeld vastgelegd dat mij daar op die plaats tot inzicht bracht.

  Daarna ben ik de resterende 35 kilometer heel traag naar huis gereden. Leeg en met het verstand op nul. Maar nog steeds met pokerface en... met een onaangeroerde Mars-bar in mijn achterzak. Wanneer je(*) gestopt bent, heb je(*) immers geen Mars-bar meer nodig.

  2013-02-09 15.19.58.jpg

  Toegang tot het dépôt communale in Brugelette (sic)

  2013-02-09 15.20.23.jpg