• Ge moenj'ni leupen, z'emmen em au!

  You're poison running through my veins.

  You're poison, I don't wanna break these chains.

   

  Twee trainingsactiviteiten dit weekend. Zaterdag een rit met de fiets, vandaag, zondag, een looptraining. Twee trainingen met wisselend succes. Laat ons beginnen met de fietsrit.

  Zaterdagnamiddag. Onder een grijze hemel start ik mee met een 10-tal 'maten' voor een rit van zo'n 70km. Een koude wind snijdt onaangenaam in het gezicht. Ik riskeer het mij opnieuw om met de 29-er MTB mee te bollen. Een vorige keer lukte dat best aardig. Wanneer de groep zich wat houdt aan een gematigd wintertempo, dan moet ik met mijn actuele conditie weer in staat zijn om te volgen.

  Maar daar wringt mijn redenering vaneigens: "een gematigd wintertempo". Dat is er niet gekomen, en nadat ik tussen Bever en Bassilly al een eerste keer het gat moest laten, maar het nadien weer kon dichten, moet ik er op de lange helling in Gibecq definitief af. Vooraan rijdt de sterkste man van de groep tegen de wind in zijn strak tempo, zonder om te zien. Daarachter klampen de anderen aan, een strijd op leven en dood, aanpikken of meedogenloos achtergelaten worden.

  Achtergelaten worden, zoals ik hier nu. De laatste man - laat ik hem 'F' noemen - kijkt nog 1 keer om en heel even krijg ik het gevoel dat de groep mij bovenaan de helling wel weer zal laten aansluiten. Heel even maar, want naarmate het pelotonnetje van mij wegrijdt, realiseer ik mij dat ik zonet heb deelgenomen aan de struggle for life met de survival of the fittest en dat ik hier nu gewoon definitief overboord lig. Mountainbike? Stupid me! You're poison running through my veins. Dan maar alleen aan de terugweg beginnen, zeker? Een geluk dat 500 meter verder ook goede vriend 'J' overboord gekieperd werd, we kunnen mekaar nog 20km gezelschap houden.

  ***

  rqnottoday.jpg

  Zondagochtend. Het is mooi droog buiten. Goed fietsweer, maar ik heb geen zier goesting om met de clubmaten te gaan fietsen. Tiens, hoe zou dat komen? Neen, de fiets blijft op stal. De loopschoenen gaan de deur uit. Met mij erin. Binnen dik 1 maand is er de halve marathon van Parijs. Er moet wat getraind worden.

  Laat ik vandaag maar wat kilometers malen. Langs de Heerbaan naar Nieuwenhove en vandaar verder naar de Congoberg. Aan de voet van de helling staan 3 wielertoeristen hun maat op te wachten die op de berg blijkbaar wat achterop geraakt is. Allee, het bestaat dus toch nog!

  Steenhout ligt er verlaten bij. Ook aan de watermolen in Vreckom is alles peis en vree. Ik loop hier door de meest Pajotse omgeving buiten het Pajottenland zelf. Bruegel had ook hier kunnen komen schilderen. Misschien heeft hij dat wel gedaan?

  Mijn landelijke looptocht brengt mij in Liefferinge. De Muntstraat door, aan T links. Kasseide volgen. Geen auto te horen of te zien.

  Neigem. Kasteel. Steenweg. Neep. Mijn tocht gaat noordwaarts de Valleistraat door en ik arriveer in ... Meerbeke. In de smalle weg achter de Eendenplas 'moedigt' een krasse zeventiger mij aan: "Ge moenj'ni leupen, z'emmen em au!". Ik salueer even, maar pas 100 meter verder realiseer ik mij wat de man mij toeriep. Humor hebben ze hier wel in Meerbeke. 

  Mijn energiemeter is een stuk gezakt. En voel ik daar mijn rechter Achillespees? Mmmm, niet forceren. I don't wanna break these chains. Huiswaarts, de wind op de neus.

  In onze straat krijg ik een laatste supporter te horen: een niet-meer-zo jonge-dame-in-een-fluogeel-hesje fietst mij langzaam voorbij. "Proficiat! Ge loopt bijna zo snel als ik kan rijden!" Ik knik appreciërend terug. Hoewel, "bijna zo snel"? Waar is de tijd...

  Net 20km tik ik af ter hoogte van onze oprit. Dat is genoeg. Ik heb een halve marathon in mijn benen. Nu rustig verder opbouwen naar Parijs. En fietsen? Fwoe, ja misschien, al is het maar om de pezen wat te sparen.

  ***

  Nog een muziekske, met dank aan Cee voor de suggestie: http://www.youtube.com/watch?v=Ryx_6H35UJU

  Zet de luidsprekers vollen bak!

 • De volgende halte is ...

  Rue de la Madeleine Brussel.png

  80km. De afstand van de trainingsrit vannamiddag. Voor de rest: droog weer, niet-koud-voor-de-tijd-van-het-jaar, 'leuke' groep waarmee ik meebol. Nog iets meer over de sportieve activiteiten te zeggen? Mmmm, niet echt. O ja, deze week ben ik er ook 1 keer in gelukt om 's avonds te gaan lopen. Binnen anderhalve maand moet ik een halve marathon kunnen verteren. Er zal nog wat trainingsinspanning nodig zijn, mijn gedacht. Misschien best morgen opnieuw een looptraining inlassen i.p.v. 80 vervelende fietskilometers.

  ***

  Laat ik hier over iets anders schrijven. Over de trein bijvoorbeeld. Ja, over de trein. Reizen met de trein. Misschien zit daar meer verhaal in. Als je met de trein reist, weet je vooraf nooit wat je gaat meemaken. Niet dat dat in mijn geval zo spectaculair is - ik heb de voorbije weken enkele keren de trein genomen - maar ja, er zijn toch 'kantjes' aan.

  De trein der traagheid bijvoorbeeld. Nog straffer dan de Colruyt met hun rode prijzen, die gasten van de NMBS:

  2014-01-10 08.20.40.jpg

  Op de trein kan je ook de Pendelquiz meemaken en op die manier beroemd worden. En ook nog 300 euro verdienen. Als je tenminste de 3 vragen juist beantwoordt. Al dan niet met de hulp van de andere aanwezigen in de treincoupé.

  Of ik aan de Pendelquiz heb deelgenomen en 300 euro heb verdiend en beroemd ben geworden?

  Ba neen, gie! Hoe kom je erbij? Neen, ik heb niet aan de Pendelquiz deelgenomen. Ik verdien misschien wel 300 euro extra, maar ik krijg ze niet. En beroemd? Tja, dat ben ik al sedert mijn vorig TV-optreden; mijn nieuwjaarswensen aan de stad en aan de wereld...

  Neen neen, het verliep deze week iets minder spectaculair, maar toch intrigerend. Wist u immers, beste lezer, surfer, loper of fietser, dat onze spoorwegmaatschappij tijdens elke treinrit ... verkiezingen organiseert?

  Nee? En toch is het waar, hoort u maar goed.

  Ik neem donderdagmiddag in Denderleeuw de IC trein naar Brussel en wat hoor ik plots, op het moment dat de trein langzaam het station van Denderleeuw buitenrijdt? Een vriendelijke damesstem. Yep, door de omroepinstallatie klinkt plots:

  - De volgende halte is ...

  Hee, dat is iets nieuws, denk ik. Dat heb ik nog nooit gehoord op een Belgische trein. De volgende halte is ...

  En dan volgen er zowaar enkele seconden stilte. Ik luister gespannen. Ik dacht te weten wat de volgende halte is, maar de stem lijkt te aarzelen. Dus ik wacht ook even af. Met de NMBS weet je immers nooit. Mijn gedachten gaan naar de Oscaruitreiking: "And the winner is ...", gevolgd door enkele seconden stilte. De tijd nodig om de suspens op te drijven. En intussen een enveloppe open te frutselen. "And the winner is ..."

  - Liedekerke

  Liedekerke! Had ik het niet gedacht! The winner, euh, de volgende halte is Liedekerke! Stond ook op 1 bij de bookmakers. En op de uurregeling van deze trein, dacht ik.

  Nou nou. Blij dat ik er bij was! En zie, we verlaten nog maar het station van Liedekerke en daar wordt de volgende halte al verkozen:

  - De volgende halte is ...

  Wat zeggen de bookmakers? Brussel-Zuid?

  - Brussel-Zuid

  Yep! Weer goed geraden! Ik bedwing nog net mezelf om te applaudisseren. Mooi initiatief van onze railways om deze halteverkiezingen te organiseren. Het brengt sfeer en gezelligheid op de trein.

  ***

  Brussel-Centraal. Het is 19u10. Mijn présence in Brussel zit erop. Ik wandel in de stationshal rond. Ik bekijk de trappen, de relingen, het grote scorebord. "I want to ride my bicycle." speelt door mijn hoofd, "I want to ride my bike." 

  Mijn trein vertrekt pas om 19u27. Veel valt er in het station op dit tijdstip niet meer te beleven. Enkel de eten-en-drinken shops zijn nog open, de andere zijn dicht. De affiches heb ik intussen ook bekeken. Is hier WIFI? Geen flash-mob vandaag? Maar dan valt achteraan in de hal mijn blik toevallig op een mij heel bekende naam. Zo zo, ook hier in Brussel dus! Ik had er nog niet bij stilgestaan.

  Een plaat op de muur, de uitgang aanwijzend naar: Rue de la Madeleine / Magdalenastraat. Tiens, hier moet ik bij gelegenheid meer over te weten komen. Een volgende halte misschien.

  Brussel Magdalena.png

  ***

  De trein rijdt het station van Brussel-Centraal uit.

  - Le prochain arrêt est ...

  Mmmm, laat eens gokken: wat kan het zijn?

  ***

  Afsluiter van deze tweehonderdste post: uit de vroege jaren 70, the musical 'Jesus Christ Superstar', in het Zweuds, met Agnetha Fältskog ... in de rol van Maria Magdalena.

  http://www.youtube.com/watch?v=X_nX8xFfPn4

 • Een korte blogpost

  Oef, eindelijk enkele minuutjes tijd gevonden om een korte blogpost te placeren. Dat is niet altijd vanzelfsprekend. Ik moet vooreerst iets te zeggen hebben. Dat is niet elke dag het geval. En dan moet er nog wat computertijd vrij zijn om een hoop letters bijeen te tokkelen. Liefst in een volgorde die nog wat lezersinteresse kan wegdragen.

  Het weer zit tegenwoordig mooi mee om buiten te zijn. Gisterennamiddag kon ik in een zonovergoten tuin de vijver wat ontdoen van woekerend vederkruid. Twee kruiwagenladingen naar de komposthoop. Alleen weet ik niet of de salamanders die ik mee naar boven kwam te scheppen - hier past alleen een kempische uitdrukking -, of die salamanders dat erg konden appreciëren. Enfin, ik heb de beestjes wel weer de vijvervrijheid gegeven, maar toch... zo bruusk gestoord worden in uwen winterslaap... plezant moet dat niet zijn!

  Na mijn vijvergebagger kon er nog een looptrainingske af. Een 10-tal frisse kilometers, de zon ging al onder. En zie, de laatste 700 meter kon ik er nog een spurt uitpersen. Dat was niet vooraf gepland, maar ik zag een fietser onze straat inrijden aan een gezapig tempo en ik wou die inhalen. Dat zou mij best gelukt zijn, maar zoals steeds: telkens als ik voor mij een of meerdere fietsers zie die ik wil inhalen, en waar ik dan met een verbeten inspanning beetje bij beetje op nader, dan kan ik er donder op zeggen dat die, net voor ik het gat kan dichten en mij in hun wiel kan nestelen, of links of rechts een straatje indraaien. Dat mankeert nooit. En ook deze keer draaide de fietser rechts een oprit op, 20 meter voor ik - met pokerface - hem - met een enigszins verraste maar toch sterk bewonderende blik - had kunnen voorbijdraven. Neen, het mag niet zijn.

  ***

  Tiens, mijn korte post gaat precies wat langer worden dan ik dacht.

  Vanmorgen ben ik niet samen met de clubmaten gaan fietsen. Heb je't? Ik ben dus wel gaan fietsen, maar niet samen met de clubmaten. Zouden de clubmaten overigens zelf gefietst hebben? Het was immers ferm gevroren. Een wit gazon. De auto's op de oprit 'on the rocks'. Neen, ik denk niet dat ze er om 9u op uit getrokken zijn. Het zijn vriesmatig nogal mietjes, zie je. Nee, ik denk dat ze gisteren in de zon zijn gaan fietsen. Terwijl ik vederkruid stond te scheppen.

  Enfin, ik heb dus zelf wél de velo van stal gehaald. Om 10u ben ik met de zware 29-er de weg op gereden voor 2 uur fietsverzet. Asfaltzijde van de Congoberg opgeklauterd. Amai, boven op de top was de weg echt holiday-on-ice. Maar de brede Big Apples hebben gedaan wat ik van hen verwachtte: mij rechtop houden. Ik heb de rest van mijn rit wel de bredere wegen opgezocht. Een mens moet het niet zoeken ook, hee!

  Mijn vriesrit heeft mij wel een mooie foto opgeleverd. Met tegenlicht: Nieuwenhove-en-Provence:Nieuwenhove-en-Provence.png

 • De Zageman van de Varent

  DSCI0015.JPG

   

  Noch voordat het nuejaersvat zal worden gestooken, zult gy den Vaerent opryden!

  Het lijkt een middeleeuwse bezwering geworden. Gestart als een joke, als een bluf-activiteit heel wat jaren geleden - wie rijdt nu begin januari de Varent op? - , is het mij vandaag bittere ernst geworden: nog vooraleer onze club haar nieuwjaarsreceptie (met bijbehorend vat) aan de leden aanbiedt, wil ik de Varent opgefietst zijn. Het nut daarvan als onderdeel van een wintervoorbereiding? Niets, noppes, denk ik. Meestal is mijn fietsconditie begin januari dermate pover dat ik mij met heel wat moeite de Materse helling naar boven sleur. Het ene jaar gaat het al wat beter dan het andere, maar echt met de vingers in de neus? Neen, no way. En wanneer ik dan uiteindelijk de Varent ben opgekropen, wachten mij nog een paar kuitenbijters op de terugweg. Zoals Arme Kleie bijvoorbeeld, en de Berendries.

  De clubreceptie heeft morgenmiddag plaats. Ik ben dus - mijn zelfgecreëerde traditie getrouw - vandaag, 4 januari, op weg getrokken naar Schorisse en naar de Varent. De wegen liggen er wat vochtig bij, maar het is droog en enkel in de terugweg waait mij op de hogergelegen kouters een frisse wind in het gezicht. Ik heb een fototoestelletje bij en af en toe hou ik halt voor een sfeerbeeld.

  De Varent ligt er winters verlaten bij. Ik rijd op een klein verzetje naar boven. Halverwege word ik verwelkomd door de motorzaag die ik er elk jaar hoor. Hij faalt nooit, de Zageman van de Varent! Een zekerheid in barre tijden.

  Wind op de neus in de terugweg. Frisse wind. In beweging blijven telt. En Arme Kleie opklimmen. Welgekomen opwarming. In Elst besluit ik de kortste weg naar Brakel te nemen: windmatig iets gunstiger dan via Oudenhove terug te rijden. Is de Berendries immers niet afgesloten?

  Afdaling van de N8 naar Brakel. In de rechtse bocht voel ik mijn achterwiel even wegschuiven. Vettige wegen. 't Is winter zeker?

  Faingnaert.pngEen laatste plaatje wil ik jullie niet onthouden. In Lierde rijd ik de Kwaadstraat door. Plots valt mijn blik op een klein monumentje aan een grote hoeve links van de weg. Even van naderbij bekijken. Het is een borstbeeld voor Emiel Faignaert, winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 1947. De tijd van de Flandriens. Het jaar voordien won Rik Van Steenbergen, het jaar later Briek Schotte, daarna volgden de 3 Magni-jaren. Sjiek gezelschap, Emiel! Respect!

  Wanneer ik thuis de oprit oprijdt, ben ik net geen 3 uur onderweg geweest. Mijn jaerlykse opdracht is opnieuw geslaagd. Ik ben in het land van De Ronde geweest. En ik had een ontmoeting met een Flandrien. De eerste kasseisteen voor het wielerseizoen 2014 is gelegd.

  DSCI0002.JPG

  DSCI0005.JPG

  DSCI0006.JPG

  DSCI0012.JPGDSCI0017.JPG

 • Lopen ... en de wet van Hooke

  Simple_harmonic_oscillator.gifVooreerst mijn beste wensen aan u, beste lezer, surfer, fietser of loper die hier bij 'de Mieren' passeert. Moge 2014 u alle geluk en voldoening schenken die uw sportieve hart verlangt!

  ***

  Vandaag zullen we het even hebben over de welbekende wet van Hooke.

  U kent deze wetmatigheid wel, u heeft in het verleden hier op deze blog al bewezen dat enig mathematisch-wetenschappelijk inzicht u niet vreemd is. Maar voor hen die, na een zware dagtaak, toch wat twijfelen: de wet van Hooke, genaamd naar de Britse natuurkundige Robert Hooke, geeft de mate weer waarin een elastisch lichaam, zoals een veer, vervormd wordt wanneer er een kracht wordt op uitgeoefend.

  Voor een elastisch lichaam zal de uitrekking evenredig zijn met de kracht die men op dit lichaam uitoefent. Hoe 'stroever' het elastisch lichaam, des te kleiner zal de uitrekking zijn voor eenzelfde kracht.

  In wiskundige notatie:

   k=frac{F}{Delta l}  
  of F = k Delta l !.

  met

  k! de krachtconstante (N/m),
  F! de kracht (in Newton),
  Delta l! de uitrekking van de veer (m)

   

  Oesje, heb ik na dit wiskundig intermezzo nog lezers?

  Laat ons veronderstellen van wel, en dat u er nog bent. Waarom immers niet, hee?

  Maar kijk, waarom begin ik hier over de wet van Hooke? Waarom maak ik hier samen met u deze herverkenning van een van de basiswetten van de mechanica? 

  Welnu, omdat mij het nieuws bereikt dat er mensen zijn, of beter lopers - hoewel, lopers zijn toch ook mensen? -, euh ... lopers dus die de wet niet respecteren!

  LOPERS DIE DE WET OVERTREDEN!

  Pas op, ik schrijf dat hier in blokletters, maar ik gebruik nog steeds een gewone font. Andere commentatoren zouden er hier gemakkelijk een 36pt  font of zelfs nog groter tegenaan gooien. Tot van ver zichtbare scha en schande van hen waarover die bewuste betichting zou gaan. Maar ik doe dat niet. Ik hou het nog low profile. Collega's, wat zeg ik?, vrienden onder mekaar, nietwaar!

  Achillespees.jpg

  ***

  Stel u nu eens voor dat het elastisch lichaam uit de wetmatigheid van Robert Hooke geen veer is maar een spier of een pees? En stel u eens voor dat iemand - bijvoorbeeld zo'n loper die de wet overtreedt - op een bruuske manier met een grote kracht die spier of pees gaat rekken? Wat gaat er dan gebeuren?

  - Wel, dan gaat die pees of die spier langer worden, beste Navidad! Delta l! hee, Navidad! Delta el!

  Mis! Dat denkt u!

  Dan WIL die pees of die spier langer worden, mijn beste! Dan WIL die langer worden!

  Maar wat als die pees of die spier niet langer KAN worden? Wat als die pees of die spier dermate stroef is dat die niet langer KAN worden, hee? Wat als er geen Delta l! mogelijk is? Wat dan? Wat gaat er dan gebeuren? Al eens over nagedacht? Al eens bij stilgestaan?

  - Euh, als die spier niet langer kan worden, dan zal die de kracht die op haar wordt uitgeoefend doorgeven aan de pees! En als de pees op haar beurt niet voldoende kan rekken, dan zal die de kracht doorgeven aan de ...  euh ... aan de ...

  Zie je? Heel juist geredeneerd mijn beste! Dan zal die pees de kracht aan niemendal doorgeven! En dus zullen de pees en de spier de rekkracht zelf moeten absorberen. Elke cel van deze beide structuren krijgt dan een force te verduren die deze cel amper aankan. Het wordt dan voor elke cel buigen of barsten. En dat doet pijn! Zeker in het geval van barsten, je kan al peinzen!

  En wat doen we als de pezen of de spieren pijn doen?

  - Ha, dan gaan we naar de kine, mijn beste Navidad!

  Wablief? Hoe is het mogelijk! Dan ga je toch niet naar de kine? Wat moet zo'n kinesitherapeut daar nu aan verhelpen?

  - Euh, die masseert de pijn weg, Navidad!

  Ja? Allee jong, echt?

  - En hij schrijft ontstekingsremmers voor! En een pijnstiller.

  - Beste Navidad, ge kent er precies niet veel van!?

  Wablief? Niet veel van kennen? Man man man, hoe is het mogelijk! Waar moeten we daarmee naartoe?

  Genoeg! Genoeg! Ga zitten! Neem een blad papier en schrijf:

  "Als de pezen of de spieren te stram zijn en onvoldoende soepel zijn om de kracht die men erop wil uitoefenen op een niet-destructieve manier te absorberen, dan zal men 1 van de volgende maatregelen respecteren:

  1) Men zal de spieren in die mate soepel maken (bvb door training, massage of opwarmingsoefeningen) dat deze door uitrekking maximaal de kracht kunnen absorberen vooraleer er die kracht effectief op uit te oefenen.

  2) Of, indien het ook met maatregel 1 niet mogelijk is om de juiste souplesse-voorwaarden te creëren, dan zal men zich onthouden om de bedoelde kracht effectief op de spieren en de pezen uit te oefenen."

  Genoteerd? Allee, lees het nog eens rustig na. ...

  Is dat nu moeilijk? Neen toch?

  Regel 1) zegt dat als je een kracht F! wil uitoefenen op de spier, dan moet men de stramheid k! verlagen, zodanig dat men de vereiste absorberende rek Delta l! kan bereiken. De spier gaat uitrekken en de kracht geleidelijk dempen.

  Regel 2) zegt dat als je de stramheid k! niet kan verlagen, je moet voorkomen om een kracht F! op de spier uit te oefenen. Er zal immers weinig tot geen rek Delta l! in de spier zitten, en dus wordt de kracht volledig overgezet naar de pees. Die pees gaat met die kracht ook geen weg weten en een tendinitis of Achillespeesblessure ligt op de loer.

  Eenvoudige fysica toch?

  En staat hier nu iets bij in de stijl van "3) Men zal 5 beurten van 50 euro betalen aan de kine en ook naar de apotheker gaan om ontstekingsremmers en aspirinekes te kopen." ? Ba neen toch?

  Enfin, ik denk dat de les van vandaag voldoende duidelijk is? Iets bijgeleerd? Allee vooruit!

  Misschien moet ik hier dan toch nog enkele basiswetten van de fysica heropfrissen. Al is het maar omwille van het voordeel dat u er, mijn beste lezer, kan door bekomen. Bijvoorbeeld door de centjes die u kan besparen bij de kine! En bij de apotheker. Of door andere spectaculaire rendementen die de fysica u kan leveren. Juist hee?

  - Jazeker, en dankuwel, beste Navidad!

  Et voilà, een verhaal dat zeker vervolg vereist. Maar dat is voor een volgende keer. CU!