• Wind of Change

  The future's in the air
  I can feel it everywhere
  Blowing with the wind of change

   

  the-art-of-running-in-the-wind.jpg

  Het is u, beste lezer, surfer, loper of fietser, ook al opgevallen dat er iets speciaals gaande is met ons weer? De Amerikaanse oostkust gelijkt op de Noordpool, de Britten zijn aan het verzuipen, en bij ons waait nu toch al een paar weken een wind om u tegen te zeggen. En vriezen? In de winter? Neen, meneer, dat is hier niet zulle!

  Enfin, het is mij alleszins duidelijk dat dit een speciale winter is. Onze geraniums hebben de 'winter' buiten doorgebracht, en de blaadjes zien nog steeds frisgroen. Op 21 december reed ik een laatste keer het gras af, en ook dat ziet er nog vrij groen uit. De olijfboom en de vingerstruik zijn niet kapot gevroren zoals de vorige jaren. Er is iets aan het veranderen, peins ik.

  Vandaag zijn we ook wat reserve-leien gaan kopen. Na 21 jaar is er een lei losgekomen van ons dak. Losgekomen? Losgewaaid, ja! Als ik 's avonds de wind hoor gieren over ons dak, heb ik schrik dat de zonnepanelen er op een keer met een stuk van het dak vandoor gaan. Dan zal ik met mijn resterende 4 leitjes niet genoeg hebben.

  En in zo'n wind moet een mens dan gaan sporten?

  Mijn antwoord op die vraag is genuanceerd. Gedifferentieerd. Tweeërlei, om zo te zeggen. (Heb j'em?  ... Oe? "Neen"?)

  Vooreerst, wat het lopen betreft, dat gaat best fijn in de wind. Hoe meer wind, hoe liever zelfs. Wat is er plezanter (aan lopen) dan met de neus in de wind te lopen? 's Avonds, na 20u, wanneer de avondspits voorbij is en ik de weg zo goed als voor mezelf alleen hebt. Als ik dan over de heirbaan loop, of over de Congoberg, en ik links en rechts van mij de vele honderden oranje stippen zie, of boven mij de 300 witfonkelende sterren aan het firmament (even mijn poëtische fantasieën laten gaan), en intussen draait de wind mij om de oren, wel, dan worden mijn gedachten als in een wervelwind meegetild naar onbekende, nieuwe hoogten.

  - Navidad, ge zijt gij 'high' zeker?

  High? Ik zou het niet weten. Maar het voelt wel goed. Kom anders eens met mij over de heirbaan lopen. Met onze kop in de wind. Je bent steeds welkom!

  ***

  En dan is er die andere sport. Fietsen. Je hoort mij al komen. Fietsen in de wind doe ik niet graag. Misschien heb ik dat ooit plezant gevonden, heel vroeger, maar dat is nu anders. Vroeger, laat ons zeggen, zo'n 15 tot 20 jaar geleden, toen kon het ook hard waaien, maar dat was uitzonderlijk. De andere dagen was het bijna windstil, op een licht briesje of zuchtje na. En als er dan eens een beukende wind was, dan voelde dat als iets speciaals, als iets dat afwisseling bracht in een rustig fietsbestaan. Rukwind? We kickten daar toen op!

  Maar nu? Nu waait het altijd en is er heel uitzonderlijk eens een dag zonder wind. En als het dan niet regent, dan kan je een aangenaam fietstochtje maken.

  De laatste weken kon ik geen aangenaam fietstochtje maken. Vorig weekend niet, en dit weekend ziet er niet beter uit.

  - En dus geen fietstraining, Navidad?

  Toch wel, toch wel! Ik trek terug naar de piste. Deze week 2 keer zelfs. Rondjes rijden. En zelf wind maken! Yeah, met het verstand op nul, aan 40 per uur, zelf wind maken!

  ***

  Allee, de afsluiter nog. Een dubbel-dessert. Een muziekje en een interessante blog.

  Eerst de blog: Walk Jog Run, en de post over The Art of Running in Wind

  http://blog.walkjogrun.net/2013/11/06/tips-for-running-in-wind/

   

  En, zoals het hier op de lei staat geschreven: een passend muziekje. In 2005 werd deze song door de kijkers van het Duitse TV-netwerk ZDF tot 'song of the century' verkozen.

  Laat je meedrijven... 

  Scorpions

  Wind of Change

  http://www.youtube.com/watch?v=YFh2vpGeoIk

 • Zadelpijn

  De ene dag is de andere niet.

  En de ene broek is de andere niet.

  Twee keer gaan rijden op de piste in de voorbije weken. 2 weken geleden zat het tempo ideaal. De man op kop van 'ons pak' reed rondjes van 22 en 23 seconden, en dat 1 uur lang! Chapeau! Ik zat in 2e positie en de benen konden zich perfect vinden met de snelheid en de cadans. Zo heb ik het graag. En ik had na dat uur nog gerust kunnen blijven verder rijden, ware daar niet de naden van mijn Decca-broek die zowat de binnenkant van mijn beide benen aan het doorkerven waren. 10 minuten pauze om de boel te laten bekomen en dan nog een half uurke irritatie verbeten op de baan. Volgende keer een andere broek, goe weten!

  Die volgende keer was gisteravond. Met de Moozes-broek. Geen irritatie daarmee. Dus dat zat goed. Maar gisteren was de goede gangmaker er niet. En dan ben ik maar een tijd de snelste groep gaan volgen. Midden in de groep. Rondjes van 21 en 22 seconden. Nog net doenbaar. En dat had gerust een tijd mogen blijven duren, maar dan heb je steeds van die dwaze oer-kinkels die op de kop geraken en er een paar toeren van 20 seconden moeten uitpersen. Dat duurt dan 3 ronden, tot zij er de brui aan geven. De ganse groep is uit mekaar gekoerst en de verschillende subgroepjes of enkelingen kunnen op zoek naar een nieuw peloton om de training verder te zetten. Je kan dan uiteindelijk weer aansluiten bij een groep, wat tempo rijden, en dan is daar de volgende imbeciel die zijn kunsten komt tonen. Weer naar af. De wereld wordt bevolkt door aangename mensen en door een minderheid klootzakken.

  Enfin, om kort te zijn, de training gisteravond zat mij niet lekker. Ook het zadel van de huurfiets zat mij niet lekker. Na anderhalf uur rondjes draaien had ik er genoeg van. En deze morgen had ik 'dikke benen'. Neen, de ene dag is de andere niet.

  ***

  45min workout-2.png

  Laat mij er hier nog een videoclipje bij doen. 45 minuten training op muziek. Voor op de rollen. Met het verstand op nul. Give it a go!

  http://www.youtube.com/watch?v=zSFYRiqodvU

 • Kde domov můj?

   

  Where is my home, where is my home?

  Water roars across the meadows,

  Pinewoods rustle among crags,

  The garden is glorious with spring blossom,

  Paradise on earth it is to see.

  And this is that beautiful land,

  The Czech land, my home,

  The Czech land, my home.

   

  http://www.youtube.com/watch?v=vTlvogPLLwc