• Boston

  Boston...

  Ooit reden enkelen onder ons op koersfietsen van het merk Boston. Dat was in 1982. Het jaar nadat Lucien Van Impe met het team 'Boston - Mavic' 2e werd in de Tour de France en er ook het bergklassement op zijn naam schreef.

  Van Impe Boston.jpg

  Tour de France 1981

  http://oli-roadworks.blogspot.be/2011_10_01_archive.html

  Maar het Tour-evenement zou een te dure affaire worden voor de hoofdsponsor en de volgende winter stond de hele inboedel te koop. Zo ook een serie witgelakte koerskaders, voorzien van simpele blauwe Boston stickers. Voor ons was dat een buitenkansje en het jaar nadien reden wij met een nieuwe witte fiets. Met blauwe stickers. Zoals Van Impe... het jaar voordien.

   

  ***

  Boston.

  Eigenlijk ben ik wat afgeweken, want ik wou over iets anders schrijven. Overmorgen, 21 april, wordt de Boston Marathon gelopen. We herinneren ons nog de verschrikkelijke beelden van vorig jaar. Hopen maar dat dit zich nooit meer voordoet.

  De Boston Marathon wordt einde april gelopen, op Patriots' Day; dat is de dag dat de slagen bij Lexington en Concord herdacht worden. Op de 19e april 1775 had het eerste gewapend treffen plaats tussen de 'Amerikaanse' kolonisten en de Britse legermacht. Het begin van de Amerikaanse revolutie en onafhankelijkheidsstrijd.

  In Boston leeft dat nog sterk... die onafhankelijkheidsstrijd. Tal van monumenten en herinneringsplaten verwijzen naar die periode. Je hoeft er maar de Freedom Trail te volgen en je wandelt voorbij alle interessante plaatsen. Zowat de verste uithoek van de Trail is Bunker Hill. Daar staat een monument die de Slag bij Bunker Hill herdenkt.

  Op 16 juni 1775 namen de kolonisten een strategische heuvel in vlakbij Boston (in werkelijkheid was dat Breed's Hill). De Britten hadden 3 aanvalspogingen nodig om de heuvel terug in handen te krijgen, maar ze leden er grote verliezen  (http://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_om_Bunker_Hill).  In maart 1776 zou Boston definitief in handen komen van de revolutionairen.

  bunkerhill001.jpg

  ***

  Waarom ik dit alles vertel? Wel, om 2 redenen. Vooreerst laat, sinds ons bezoek in 2010 aan Boston en de Amerikaanse Oostkust, de revolutiegedachte mij niet meer los. Ik plaatste hierover reeds eerder een (... uche) veelgelezen post (http://mieren-van-de-galibier.skynetblogs.be/archive/2011/11/27/toe-val.html).  En ik ben zinnens er nog over te schrijven. Ik voel mij van tijd tot tijd zelf heel revolutiegezind. Postte ik immers ook al niet over de Franse revolutie? En de tricolore?

  De tweede reden is dat ik hier binnenkort iets wil schrijven over Portland en dat heeft wat ... euh ... kadering nodig. Ja, kadering...  kader...  dat is het juiste woord!

 • Kasseien

  De kasseienklassiekers zitten er weer op voor dit jaar. Ik heb het gepresteerd om naar de finale van Parijs-Roubaix te kijken, op TV vaneigens. Na Milaan-San Remo de 2e koers waarvan ik de finale heb meegevolgd. Ooit was dat anders. Maar laat ik er niet te lang bij stilstaan. Mooie finale daar in de hel van het noorden. Mooi afgewerkt ook door Terpstra. Zo zie ik het graag. Weglopen en niet meer omzien. Bij deze als eerbetoon, beste Niki, wat extra kasseien... 

  kasseien.png

  Foto genomen in Geraardsbergen op de Vesten.

  ***

  Kasseien. Wegen van honderd, tweehonderd jaar oud. Wie is ooit in de loop der jaren allemaal over die kinderkopjes voorbijgekomen? Natuurlijk veel boeren, met paard en kar, op weg naar hun veld. Of naar de markt. Djuk, djuk, juu djuk! Ook ganse pelotons per fiets. Dokkeren tot de blaren op hun handen staan. Het rijke Vlaamsche Wielerleven, zoals Karel Van Wijnendaele dat betitelde.

  Of misschien, nog veel langer geleden, ganse legers te voet. La Grande Armée van Napoleon. Of Lord Moira's Army, op zijn tocht door Vlaanderen om de Britse strijdkrachten op het Continent te vervoegen; we schrijven 1794. Onthoud de naam, onthoud het jaartal. Het wordt immers stilaan tijd om iets te vertellen over Portland.