• Un fantassin de la Grande Armée sur le Col de Jau

  Toen ik maandagochtend hier in Prades in koerstenue naar buiten stapte had ik mij niet verwacht om na één pas al rechtsomkeer te moeten maken. Regendruppels! Tiens, had men geen droog weer voorspeld? Miljaar, een godganse dag heeft de ene bui de andere opgevolgd, van fietsen geen sprake.

  Dinsdag - Col de Jau

  velo guide 66.pngDinsdagochtend, zelfde ritueel. Voor vandaag wordt - met een hogere probabiliteit - droog weer aangekondigd. Weliswaar met meer wind, maar die nemen we er graag bij. Met een smile op mijn smoel pomp ik wat extra lucht in mijn fietsbandjes en weg zijn we. Col de Jau wil ik oprijden en als de benen nog even meewillen, nadien ook Col de Mantet.

  De rit start langs Catllar en Molitg-les-Bains. Ik ben goed voor 23 kilometer klimplezier. Als gids heb ik een Michelinkaart bij (nummer 344 Aude, Pyrénées-Orientales). De Mio GPS die ik mij recent heb aangeschaft, heb ik afgedankt, maar dat is een apart hoofdstuk. Geef mij dan maar een Michelinkaart; alleen spijtig dat die dingen zo onhandig opvouwen.

  En terwijl we over gidsen bezig zijn: een aanrader voor fietstochten in deze streek is de VELO gids nummer 66: Itinéraires cyclistes en Pyrénées-Orientales. Deze gids beschrijft 28 fietstochten in de streek, plus een Traversée van les Pyrénées-Orientales in 5 etappes.

  Het gemiddeld stijgingspercentage van Col de Jau langs de zuidkant is zowat 5%, met pas vanaf halverwege percentages tot 7,5 en heel even 8%. Met mijn stage in de Hoge Pyreneeën eerder deze maand is dit een peulschil (uche...) Enkel de wind is vandaag spelbreker; in de laatste 100 meter tot de top blaast die mij zelfs bijna van mijn fiets.

  Onderweg geniet ik van een een zeer gevarieerd en adembenemend bergdecor. Daarvoor fietst een mens zie!

  DSCI0451.JPG

  DSCI0456.JPG

  Boven op de col, op 1506 meter, zoek ik in een kleine schuilhut beschutting tegen de hevige wind. Ik amuseer mij met het lezen van de namen en de korte tekstjes die op de balken van de hut zijn gegrafitteerd.

  - Op 4 september 2003 passeerden Rudy, Alain en Hubert hier tijdens hun coast-to-coast.

  - Eergisteren nog, 27 juli, noteerde ene P. Bomati: "A la mémoire de mon père Avec qui nous venions souvent au Col de Jau. Prades - Col de Jau 30 km en vélo"

  Maar de meest tot de verbeelding sprekende is deze:

  - "Rory Mc Donnell cycled with 37KG of baggage up this Bastard col on a really shit wet cold summer day ..."

  De zin zindert nog na wanneer ik even later mijn fiets weer vastgrabbel en ... priemende regendruppels voel. De hemel is grijs dichtgetrokken. Tijd om de afdaling te beginnen en te maken dat ik hier wegkom. Ik krijg er een Tourmaletgevoel bij. Of was het de Timmelsjoch?

  Beneden in Prades, op mijn kantelpunt naar de Col de Mantet neem ik het zekere voor het onzekere: het druppelt nog steeds. Col de Mantet zal voor een andere keer zijn. Ik zoek de gite op. Morgen komt nog een dag.

  ***

  - Zeg Navidad, wat komt de titel van deze post hier nu eigenlijk bij doen?

  Ja, dat is waar. Deze post gaat over Col de Jau. Dat had een betere vlag geweest om de lading hier te dekken. Maar ik had een andere vlag in gedachten. Laat mij de titel verwijzen naar het denkbeeld - en het bijbehorend melodietje - dat ik de ganse beklimming van de col tussen mijn oren had. Voel ik mij hier in deze lange inspanning immers geen infanterist van Napoleons leger, un fantassin de la Grande Armée? Zie immers wat ik zie als ik naar beneden kijk... de tricolore!

  Cols oprijden ... het is eens een andere vorm van Napoleon Games. Wat zou Rory Mc Donnell de hele beklimming gedacht hebben?

  http://www.youtube.com/watch?v=aVMzsYGGv4M

   fantassin grande armée.pngDSCI0523.JPG

   

   

 • De Mieren van de Canigou

  _DSC1652.JPG

  We hebben Mieren gezien. Gisteren. Op de Pic du Canigou. De berg die hier naast mij ligt toe te kijken terwijl ik deze post tokkel. Vandaag zit de top van de Canigou in de wolken gehuld, maar gisteren was het stralend mooi weer en dan gebeurt het: hele Mierenslierten, menselijke Mierenslierten, trekken dan naar de top van de berg, 2784 meter hoog.

  _DSC1769.JPG

  Voor de Catalanen is dit een bedevaartsoord, iets zoals Mekka: minstens één keer moet elke Catalaan naar de top van de Pic du Canigou geklauterd zijn. En Catalanen doen dat! Tradities worden in ere gehouden.

  Ook toeristen die de Oostelijke Pyreneeën bezoeken zijn nogal eens te verleiden om de stapschoenen aan te trekken en zich met een 4x4 naar het Chalet des Cortalets op 2150m hoogte te laten voeren om van daaruit de 2 uur durende 'wandeling' naar de top af te leggen. En zo deden mijn eega en ik dat ook. Is het onze eigen nietigheid in zo'n overweldigend landschap?, of zijn het de vele anonieme stippen voor en achter ons die net hetzelfde bergpad volgen, die ons aan mieren doen denken? Moeilijk te zeggen. Eén ding is zeker: er waren Mieren op de Canigou!

  _DSC1774.JPG

  Anderen fietsen met de mountainbike de ganse col op tot het Chalet en gaan van daaruit eveneens te voet verder. Een hele inspanning, echte Mieren waardig! Chapeau!

  _DSC1790.JPG

  Salutacions a l'equip del Serragrenyada

  _DSC1776.JPG

   

 • Arrivée au Pic Saint Loup

  Pic Saint Loup 1.png

  Deze voormiddag werd er geluierd aan het zwembad. Na de zware rit van gisteren was het vandaag rustdag voor de renners. Enfin, voor de renner. Enkelvoud. Gisteren mochten de coureurs in de Tour een snipperdag nemen. Vandaag was het mijn beurt. Gisteren heb ik dan ook een kleine 100km rondgetoerd in de Hérault. Mooie streek. Leuke klimmetjes. Maar, wat ik al wist van vorig jaar: veel wind in de Hérault! "Heel veel wind deze zomer", weet de uitbaatster van de bed & breakfast ons te zeggen, "Vroeger hadden we rustiger weer." - Wat andere logés van de b&b, een Deens echtpaar, beamen: "Wij hebben de laatste jaren regelmatig heel warme zomers. Ook dit jaar. Climat change."

  Yep, climat change. Voor een fietser betekent dat wind, meer wind.

  ***

  Op mijn teruweg naar de b&b wou ik langs de Pic Saint Loup passeren. De Pic zelf is een steile rotsformatie, 658m hoog, die je enkel te voet kan beklimmen langs een soort ezelspad. Met de fiets kan je in de buurt komen langs de smalle kronkelende D113 door de minidorpjes Cazevieille en Saint-Jean-de-Cuculles.

  DSCI0427.JPG

  Of je kan zoals ik opteren voor de brede D122/D1 tussen Saint-Martin-de-Londres en Saint-Matthieu-de-Tréviers. Die D122/D1 is recent geasfalteerd; hij draagt ook nog de verfsporen van een prof-koers die hier in het nabije verleden moet zijn voorbijgekomen. Aanmoedigingen voor de coureurs van Europcar. Profrenners op doortocht, van plaats A naar plaats B. Hadden zij toen oog voor die rotsformatie links van hen? Mogelijk wel. Heel even. Een fait divers in het landschap. Neen, de Pic Saint Loup is niet zoals Alpe d'Huez of Hautacam een spectaculaire eindbestemming van een Touretape ...

  ... of toch?

  Als het van ene Remi Gaillard afhing, dan zeker wel!

  Bekijk deze leuke clip maar even:   http://www.youtube.com/watch?v=G4uXfv6Yv6g

  Aankomst van een rit van de Tour de France op (of nabij) de Pic Saint Loup!

  Pic Saint Loup 2.png

  Pic Saint Loup 3.png

 • Puy de Dôme

  Puy de Dome A P.png

  Laat mij u, beste lezer en misschien fietser, een paar vragen stellen.

  1) Wanneer kwam de Tour de France de laatste keer aan boven op de Puy de Dôme?

  Ja, googel gerust even...

  Heeft u het?

  Juist, negentienhonderdachtentachtig. Ene Johnny Weltz won toen. Niet veel meer van die renner gehoord. Maar op de Puy de Dôme werd harde strijd geleverd. De erelijst zegt genoeg: Coppi, Bahamontes, Jimenez, Gimondi, Ocana, Van Impe, Zoetemelk, Arroyo... Voeg daar de heroïsche strijd bij tussen Anquetil en Poulidor. Of de vuistslag die Merckx van een toeschouwer kreeg toebedeeld in de leverstreek. Geschiedenis werd daar geschreven! De 'Puy' is een wielermonument! Een heiligdom!

  ***

  De 2e vraag:

  2) Als de Puy de Dôme dan zo'n selectief winnerspubliek trekt, waarom is de Tour daar dan sedert 1988 niet meer aangekomen?

  Eh bien, het antwoord vindt u hier:

  "Le Tour n’est plus arrivé au Puy de Dôme depuis 1988 en raison d’un différend financier entre les organisateurs de l’épreuve et les propriétaires du volcan et, selon la société du Tour de France et les élus locaux, le Tour ne pourra plus y arriver compte tenu de l’étroitesse de la route et de la présence désormais du train à crémaillère."

  http://fr.wikipedia.org/wiki/Puy_de_D%C3%B4me#Le_Tour_de_France )

  ( http://www.cyberbougnat.net/Revue-de-web/Le-Tour-de-France-ne-grimpera-plus,3076 )

  ***

  Waarom ik over dit alles begin?

  Heel simpel: eergisteren stond ik met mijn fietske gelaarsd en gespoord aan de voet van een 16km klim naar de top van de Puy de Dôme. We hadden heel speciaal onze etapeplaats gekozen vlakbij Clermont-Ferrand, aan de voet van deze uitzonderlijke berg. Ik wou en zou de Puy de Dôme oprijden. En een uitdagende 12% gemiddeld in de laatste 4 kilometer, daar kicken we tegenwoordig op.

  Maar tot mijn ontgoocheling heb ik mijn onderneming voortijdig moeten afblazen!

  Verboden toegang "excepté ayant droit" en een gesloten slagboom op 4km van de top hebben mij de toegang tot het fietsheiligdom ontzegd. Nog een geluk dat ik daar in de onmiddellijke buurt de Col de Ceyssat en de Col de la Moréno kon opklefferen, of ik had mijn tweewieler voor niemendal uit de auto gehaald. De P-d-D is mogelijk nog een erger lot beschoren dan de aankomstlijn van de Ronde in Meerbeke: niemand zal nog een Tourrit winnen op de Puy de Dôme.

  Mijn eega en ik zijn 's anderendaags met de tandradtrein naar de top geweest. Jazeker, deze berg is best een heel indrukwekkende reisbestemming. Maar de beelden onderweg laten geen twijfel meer bestaan over de ongeschiktheid van de weg voor een evenement zoals de Tour. Oordeel zelf maar. 

  _DSC1525.JPG 

  _DSC1518.JPG

  _DSC1515.JPG

  DSCI0339.JPG

 • Op zoek naar het geluk op 2 wielen

  Ride of my life.png

  Keek u gisteravond ook TV?

  Ik veronderstel van wel, zeker.

  BBC FOUR?

  Wablief? Neen? Hoe zegt u? Voetbal? Op Canvas? Ja, dat was inderdaad een beetje te verwachten. Argentinië - Nederland. Saai hee?

  Ik heb de eerste helft van de match gebrost. En mijn tijd beter besteed. Weliswaar ook met TV-kijken, maar ik zag tenminste een heel interessant programma: "Ride of my life". Het verhaal van Robert Penn over de bouw van zijn droomfiets. Hoe hij zichzelf een heel bijzondere koersfiets laat samenstellen met alleen de beste onderdelen zoals hij die zelf graag wil hebben. Een Reynolds 953 kader, een Cinelli stuurpen, DT Swiss wielen, Continental banden, een Campagnolo Record groep, een Brooks B17 zadel, enzovoort.

  Ride of my life-93.png

  Een leuke videoclip.

  En toegegeven... ik kende dat verhaal al.

  Rob Penn heeft immers zijn story ook in boekvorm vastgelegd. En ik heb dat boek:

  its all about the bike.png

  Penns verhaal leest heel vlot. Zeker een aanrader. Een boeiende afwisseling tussen de bouwfasen van zijn eigen nieuwe fiets, de technische evolutie van de vélo doorheen de jaren en de anekdotes over tal van fietslegendes: Cino Cinelli, Tullio Campagnolo, Gary Fisher,...

  Klein detail: het boek is in het Engels geschreven. Is dat een probleem?

  Nu, voor wie het programma op BBC FOUR heeft gemist, niet getreurd: daar is nog altijd YouTube!

  De volledige versie:  http://www.youtube.com/watch?v=leg9iYK-9E0

  en de verkorte clip:  http://www.youtube.com/watch?v=qo2EodFXJPg

  Ride of my life-8.png

 • Classement général

  Heeft u deze namiddag de aankomst van de 6e touretappe, Arras - Reims, gezien? Of daarnet de samenvatting in het journaal? Ja? Goed zo.

  Is u dan ook iets opgevallen in het algemeen klassement na de rit?

  Neen? Kijk eens goed...

  Tour2014Rit6Klassement.png

  En nee, het gaat niet om de vetgedrukte namen. Ik doel met mijn vraag op deze ganse lijst. De ganse top 18 om zo te zeggen.

  Ziet u het ook? Wat zegt u? U kan de namen moeilijk lezen? Geen erg, dat hoeft ook niet om het te zien...

  Ja?

 • All we could do, we've done!

  Het is er zaterdag niet meer van gekomen om een stukje te posten. Daar zat de match Argentina - Belgica voor iets tussen. De hele avond draaide alles rond voetbal. We keken met zijn allen gespannen - en met tricolore op de wangen - naar de match. Nadien moest de ontgoocheling doorgepraat en -gespoeld worden. De pelotonpost is er niet meer van gekomen.

  Gisteren, zondag, trouwens ook niet. In de voormiddag een laatste rit met nog een laatste col, daarna bagage en fietsen inladen, nog een pasta en op weg naar huis.

  Vandaag even de zaken op orde stellen. Het relaas van 2 ritten en 3 cols.

  ***

  DSCI0170.JPG

  Zaterdag 5 juli. Stralend mooi weer. De zon is van de partij. Wij gaan onze 'koninginnenrit' rijden: Col du Soulor en Col d'Aubisque. De collega's van 'de Keij' zitten in het nieuwe outfit, modern ogend grijs-wit-groen-oranje. Daarnaast zijn er nog wat 'enkelingen-tenues' en tenslotte 3 blauw-wit-rood ge-uniformeerde soldaten van Napoleon (Games). Daarbij ondergetekende.

  Maar laat ik mijn verhaal kort houden... de beelden zeggen genoeg.

  1907722_664506166970396_8348273986909246835_n.jpg

  DSCI0161.JPG

   DSCI0176.JPG

  DSCI0177.JPG

  DSCI0182.JPG

  Het mobiel camerawerk gaat mij beter af dan het beklimmen van cols. Maar ik mag niet klagen, met de dag verbetert mijn conditie. Het levert dan ook steeds meer beeld 'vanuit de koers'.   Lachen

  Boven op de Soulor krijgen wij het gezelschap van les ânes du Soulor. Deze brave beesten zijn duidelijk uit op allerlei lekkers uit de proviandzakjes van coureurs. Het levert ons een vrolijke 'verbroedering' op.

  DSCI0220.JPG

  DSCI0222.JPG

  IMG_0844.JPG

  Na de Soulor gaat het eerst bergafwaarts en verder langs mooie landelijke wegen richting voet van de Aubisque. 19 fietsers die genieten, en ook onze 2 begeleiders komen ogen tekort om het landschappelijk schoon te bewonderen.

  DSCI0242.JPG

  En dan volgt de Aubisque. Net zoals de Soulor een 'vriendelijke' klim. Een genietbaar stijgingspercentage, rond 8% gemiddeld, maar regelmatig flirtend met 12 en 13%. Af en toe moet ik mijn tempo en mijn hartslag even laten dalen. Met de jaren is klimmen voor mij vooral een aftellen van kilometers geworden. Een korte stop voor een foto links of rechts is soms een goed excuus. Alleen vergroot daarbij het risico op een kramp-scheut in de hamstrings, en jazeker, dat zal ik geweten hebben. Wat een mens al niet doet voor een foto.

  DSCI0289.JPG

  DSCI0302.JPG

  IMG_0892.JPG

  DSCI0294.JPG

  ***

  Zondag, 6 juli. Hautacam.

  De klim naar Hautacam. "Als een blikje cola" vergelijkt Lucien Van Impe deze klim in de Tour-bijlage van Cycling.be juli 2014. In de Tour zullen de renners op 24 juli eerst de Tourmalet beklimmen en nadien in dalende lijn naar de voet van Hautacam bollen.

  - "Daar ontplof je volledig. Het gevoel dat ze een blikje cola in je maag gieten en dat daar begint te bruisen. Verschrikkelijk."

  Hautacam is inderdaad een taaie beest. 13 kilometer onophoudend zwaar labeur tot je het plein bereikt, en dan kan je er nog eens een dikke kilometer bijlappen tot de Col de Tramassel, alles aan de gebruikelijke 8% gemiddeld over de ganse col.

  Maar we hebben het met 'zes kleine negers' geklaard om ook Hautacam op ons palmares bij te schrijven. Daarbij zelfs de oudste en de jongste van de bende! Chapeau!

  DSCI0326.JPG

    ***

  Conclusie van onze 4-daagse: we hebben elke rit kunnen rijden zoals gepland, niettegenstaande de weersvooruitzichten vooraf niet denderend waren. Enkel in de Tourmalet-rit kregen we een paar druppels, maar dat heeft de pret niet kunnen deren. Verder was het echt zomer! Een mooie 'revanche' na onze mislukte poging van vorig jaar.

  Doe daarbij een plezante bende en 2 super-professionele begeleiders! Yep, een 4-daagse die we met plezier gaan onthouden.

  All we could do, we've done!

  IMG_0765.JPG

   ***

  Een muziekje om af te sluiten. In de terugrit klonk UB40 door de radio, maar ik verkies de originele versie:

  Red red wine

  http://www.youtube.com/watch?v=Ysxw7EON5xc

 • Tourmalet

  Dag 2 van de Pyreneeën-escapade. Vandaag hebben wij de Tourmalet op het menu. De weersomstandigheden zitten niet echt mee. Regen voor de start. Pfff. Waar is de zon?

  Een rustige aanloop. De gps-en sturen ons alle kanten op. Straat in, straat uit. Het duurt een hele poos vooraleer wij het juiste parcours te pakken hebben. Intussen lijkt het alsof de zon het treiterig regengedruppel gaat wegruimen. We leven op hoop. De regenjasjes gaan uit en weer aan en weer uit.

  De zon komt er pas door in Campan, een paar kilometer voor Ste-Marie-de-Campan, voet van de Tourmalet.

  En dan die Tourmalet... Wat ervan te denken? De beklimming van een wielermonument. Iedereen hier in de groep heeft daar naartoe geleefd. Ik niet. Mijn benen slaan dan ook helemaal dicht wanneer ik Ste-Marie buitenrijd. Ik kan onze toppers niet volgen. Ik kan gewoon niemand meer volgen. Gisteren teveel krachten verspild? Misschien wel, voor een mooie foto doet een mens soms dwaze zaken. Maar de collega's lijken mijn fotografisch werk te appreciëren, dus ik volhard in de dwaasheid. De lijdensweg naar de sommet du col du Tourmalet zal ik er maar moeten bijnemen.

  En het wordt een lijdensweg. Amai. Ik speel beurtelings haasje over met Bart die het vandaag ook niet op klimmen heeft begrepen. Stijgingspercentages rond 8 en 9%. Visueel lijkt het vals plat, maar de benen willen er niet op rijden. In la Mongie krijgen we er nog een vervelende tegenwind bij. De moed zakt mij in de schoenen. Nog 4 kilometer. Nog 4 kilometer. Ik tel de kilometers af. Wat zeg ik? Ik tel de hectometers af, ik tel de meters af, de centimeters! Elke omwenteling van mijn trappers kort de afstand tot de top. Wat zei mijn collega op het werk?

  - Je gaat in Frankrijk fietsen? De Tourmalet? Ik wenste dat ik in jouw plaats was!

  In mijn plaats?  Ik denk het niet. Mocht die voelen wat ik hier nu voel... ik denk niet dat hij echt wenst dat hij in mijn plaats zou zijn. Man man man. Het zweet loopt van mijn lijf. Ik krijg mijn trappers amper rond. 34x26. Fwoe!

  Zwoegend, zwalpend en zwetend nader ik beetje bij beetje de top. Die ligt in de mist. De laatste 500 meter zie ik amper waar de weg naartoe leidt. Dat heeft zijn voordelen. Je ziet niet wat er nog komt. 300 staat er op het wegdek geschilderd. De afstand tot de top?

  200. Alle moed bijeen. Blijven trappen. Kijk, nog 100. Nog even. En dan duikt uit de mist het standbeeld op van Octave Lapize. De top! Eindelijk. We zijn er. Oef!

  Wat doen we morgen? Aubisque? Man man man!

  TOURMALET.png-

 • Pelotonpost vanuit Aucun

  Een nieuwe poging om enkele collekes te beklimmen in de Pyreneeën. Vorig jaar probeerden we het al, weliswaar een dikke maand eerder, maar toen vroor en sneeuwde het hier op de Tourmalet, Aubisque en andere hoogvlaktes. Enkele skistations waren zelfs geopend. Geen weersomstandigheden voor saloncoureurs gelijk wij en dus verkasten wij naar de Hérault. Het werd een leuke 4-daagse, maar zonder Pyreneeën.

  Helaba, zo snel geven wij het niet op en dus zijn we met heel de bende terug naar Aucun gekomen. En dit jaar doen wij beter. Men voorspelt hier weliswaar een serie regenbuien en ook donderend onweer - wat dan ook gebeurt - maar tussen de vlagen door is de zon van de partij en is het hier zomers. Genoeg voor ons om onze ritjes te rijden. Meer moet dat niet zijn.

  Vandaag ging de spits eraf. Les Cauterets en Pont d'Espagne op het menu. Als aperitief. Opwarming. Ons 20-man sterk peloton heeft ervan genoten.

  Zelf kan ik niet klagen over de benen.

  - Over wiens benen?

  Euh... over mijn benen, vaneigens! Ze doen hun werk naar behoren, weliswaar aan de trage kant, en ze hebben ook geen kramp gegeven. Zelfs niet tijdens de extra kilometers die ik op het einde van de rit nog voor mijn rekening nam. Solo-kilometers. Steile kilometers ook, amai nog niet. Alleen op weg en ... ergens verkeerd gereden. Noem het blessuretijd.

  Soit! Morgen staat de Tourmalet op het programma. Benieuwd hoe de benen dat gaan verteren. "We zoelen zin", zei Stibby ooit. 

  Bij leven en welzijn, tot morgen! 

  DSCI0038.JPG