• En dan begint ne mens te kleuren, zie!

  imagesQQIMQ1WK.jpgIn het nieuws vandaag: volwassenen gaan meer en meer kleuren. In kleurboeken! Hele bladzijden voorgedrukte figuren een tintje geven. Tussen de lijntjes kleuren. Om de stress weg te werken. Mooi mooi!

  Je kan ook gaan fietsen of lopen om de stress weg te werken. Dat is mijn methode. Je start met knagende problemen in je hoofd, onderweg heb je heel schrander de oplossingen gevonden, en wanneer je thuiskomt ben je alles vergeten, de knagende problemen... én de schrandere oplossingen.

  ***

  Alleen, om te sporten moet het weer effe meezitten. En daar valt deze maand toch wat over te zeggen.

  Het is 22 augustus. De zomer vliegt voorbij. De lange dagen dat we 's avonds na het werk nog wat in de tuin kunnen werken, of - jazeker - nog wat kunnen sporten. Kunnen? Zouden kunnen! Amai nog niet! Moet er nog water zijn?

   

  Gisteren had ik geluk. Ik heb 75km kunnen fietsen in rustig nazomerweer. Het was pas 20 voor zeven toen ik op mijn fietske de oprit afreed. Een interessant bestemming in mijn hoofd: Pairi Daiza. Een rustig parcours doorheen Bever, Bassilly en Silly. Op de mooie weg naar Brugelette neem ik de afslag naar links, net voorbij Gages. Een kronkelende weg leidt mij naar de mooie dreven van Cambron-Casteau. Het fotogenieke land rondom mij nodigt mij uit om enkele foto's te nemen.

  2014-08-21 19.53.38.jpg

  2014-08-21 19.55.03.jpg

  2014-08-21 20.01.09.jpg

  2014-08-21 20.05.18.jpg

  Om 10 na negen, na 2,5 uur fietsgenot, draai ik terug onze oprit op. Het is donker aan het worden. Jazeker, de lange dagen schuiven voorbij. Maar deze rit, nee nee, die nemen ze mij niet meer af!

  ***

  Kijk een keer, vandaag wou ik opnieuw sporten! Wat is er leuker dan een lange werkweek af te sluiten met een looptochtje? Om de zinnen te verzetten? En knagende problemen op te lossen?

  Zo gezegd, zo gezegd. Om 20u trek ik mijn loopschoenen aan. De hemel in het zuiden is blauw... maar in het noorden dreigt een donkergrijze lucht. Vallen daar enkele verdwaalde regendruppels? Ga ik nog droog blijven?

  - "Je gaat regen krijgen, maat!" roept buurman Roger mij toe.

  Ik wuif dit grappend weg. Dit is mijn nieuwe loop-start. Heel ver loop ik niet. Met een peinzende blik op de grijze lucht links van mij richt ik mijn schreden vastberaden oostwaarts, naar het dorp toe. Regen? Bwa, dat geeft wat koeling!

  5 minuten! 5 minuten of 1 kilometer had ik nog nodig om mijn tochtje netjes af te ronden en zo goed als droog thuis te geraken! Maar neen, ik heb een half uur mogen schuilen aan de voetbalkantine voor een van de hevigste onweersbuien van de laatste maanden. Dit was lichtjes meer dan waterkoeling! Een drievoudige wolkbreuk!

  onweerkes-groot-2.png

  En zie, heb ik zo lang staan schuilen dat het bij thuiskomst opnieuw donker was. Tja, sporten met zo'n weer, het is niet simpel! Maar blijf je thuis, dan blijven ook de knagende problemen in je hoofd tollen. Om radeloos van te worden.

  En dan begint ne mens te kleuren zie!

 • Itinéraire 11: Cols Fourtou, Xatard et Palomère

  "Entre le Conflent et le Vallespir, l'itinéraire principal de la HRPV passe par Valmanya et le col Palomère, la montée au col Fourtou par Bouleternère étant indiquée en variante. Nous combinerons ces deux parcours pour accomplir un solide circuit partant de Vinça ou de Bouleternère."

  Zo begint in VELO 66 (zie mijn vorige post) de beschrijving van de Itinéraire numéro 11: Cols Palomère (1036 m), Xatard (752 m) et Fourtou (646 m) en circuit depuis la vallée de la Têt.

  Difficulté: une forte dénivelation totale.

  Distance: 62 km.

  Total des montées: environ 1100 m.

  En résumé: solide circuit, pour cyclistes entraînés.

  HRPV is de Haute Route des Pyrénées à Vélo.

  Allez vooruit, het is vandaag woensdag 30 juli, 9u50, het weer is uitstekend, ik ga mijn gemiste kilometerkes van gisteren goedmaken. Met heen en terug vanuit Prades nog zo'n 28 km erbij, kom ik aan een totaal van een mooie 90 km, dat moet genoeg zijn om de dag mee te beginnen.

  ***

  Woensdag, Itinéraire numéro 11

  Om de drukke N116 zoveel mogelijk te vermijden, kies ik een start langs Catllar en Eus, een van die mooiste dorpen van Frankrijk. In Marquixanes steek ik de rivier, of beter de stroom, Têt over. Vanaf hier zal ik enkele kilometers de N116 moeten volgen, maar het meeste verkeer zit in de andere richting en vooral: ik heb de wind in 't g... in de rug. De 67km/h op de snelheidsmeter langs de rand van de weg... is die van mij? ... of van de wagen die mij inhaalt? Stoer

  In Bouleternère draai ik de D618 op. De klim begint.

  DSCI0489.JPG

  Route des cols, toont het bord. Met 3 cols op mijn lijstje kan dat kloppen. 

  Suivre Amélie les Bains. Dat klinkt alvast niet mis wanneer je in warm weer op een fietske een lange col aan het opkruipen bent. Ik blijf Amélie volgen tot op de 2e col van de dag, Col Xatard. Daar verlaat ik de D618 en kies ik de D13 naar Valmanya. Van hieruit zou ik de top van de Canigou voor mij moeten zien liggen, maar vandaag zit die verholen in een standvastige wolkensluier die maar niet van zijn kruin wil wijken. Jammer.

  DSCI0494.JPG

  Gauw een energiereep tussen de tanden. En dan bergaf. Ik krijg een mooie afdaling voorgeschoteld. Ik hoop dat die niet te ver 'downwards' gaat, want ik heb nog de Palomère op het menu en die Palomère is hoger dan Xatard. 

  Na een scherpe U-bocht naar rechts begint eindelijk de klim. Ik heb niet teveel hoogte verloren zit ik te denken. Peddelen maar.

  Tussen de bomen rechts... huizen. La Bastide, een pruts van een bergdorp, maar best een foto waard. Ik koel mijn polsen in de publieke 'lavandière'.  

  DSCI0501.JPG

  Village au fond de la vallée,
  comme égaré, presqu'ignoré.

  ***

  De klim gaat verder. Links krijg ik nog een mooi zicht op La Bastide dat intussen al vele meters lager ligt dan mijn fiets en zijn berijder. Wij zullen doorgaan!

  En dan ineens, uit het niets, Col Palomère, het hoogste punt van mijn Itinéraire 11. Allez kom, mijn Scott-veloke mag eens op de foto. Met de Michelin-gps op het stuur.

   

  DSCI0502.JPG

  Het zwaarste van de rit is achter de rug. Ik heb enkel nog een plezante en héééééél lange afdaling richting Vinça voor de boeg. De beloning voor 30 km klimwerk.

  Och ja, en daarna volgt nog een habbekrats kilometers om terug naar Prades te keren, maar wie draait daar na zo'n rit zijn hand nog voor om?

  DSCI0509.JPG

  ***

  Wat gegoogel leverde nog een paar interessante Pyreneeën-links op, met daarbij ook ritten hier in de omgeving van Prades:

   

  ***

  Nog een afsluiter? Ba ja, zeker? 

  Edith Piaf & Les Compagnons de la Chanson, Les 3 Cloches:   http://www.youtube.com/watch?v=mbQUuTQuYoU