• Changement de parcours

  paysage-collines_med.jpeg

  Waar fietsen we zondag heen? Ik weet het nog niet. Het wordt afwachten wat het merendeel van de groep wil doen. Rijden we een 'gebruikelijke' winterrit? Of kiezen we, zoals vorige zondag, toch voor een origineel parcours, een verkenningstocht langs 'onbereden' wegen?

  4WsMCHu_.jpeg

  Routine of variatie? Een verscheurende keuze? Blijkbaar wel. Zondag scheurde onze groep in 2: de helft opteerde voor routine zonder verrassingen, je weet wat je krijgt; de andere helft (eigenlijk iets meer) waagde zich aan een changement-de-parcours, op zoek naar afwisseling en originele wegen. Het werd een 'andere' rit.

  Vlaamse Ardennen, Scheldeland, Pajottenland, Zwalmstreek, Pays des Collines, Rebecq, ... Keuze te over.

  Ik ben echt benieuwd welke kant het zondag uit gaat...

  Vl. Ardennenroute Cover.jpg

 • Lopen met een tasuki

  De ekiden is een onderdeel in de wegatletiek. Het is een marathon in estafettevorm.

  De totale marathonafstand van 42,195 km wordt door zes lopers afgelegd. De startloper neemt de eerste 5 km voor zijn rekening. De volgende lopers lopen resp. 10, 5, 10, 5 en 7,195 km. De lopers geven geen estafettestokje door, maar een sjerp, de tasuki, die om het lichaam gedragen kan worden.

  Deze marathonestafette is afkomstig uit Japan. Vroeger werden in Japan belangrijke documenten door estafettelopers bezorgd op de plaats van bestemming. Eki betekent "station" en den betekent "wissel".

  (bron: Wikipedia - http://nl.wikipedia.org/wiki/Ekiden )

   

  2014-10-18 10.42.20.jpg

  Een prachtige zomerdag ... op ene zaterdag 18 oktober.

  De groene heuvelen tussen de Heyzel en het Koninklijk Kasteel van Laken.

  Een totale afstand van 42,195km, ofte 1 marathon.

  1600 teams van elk 6 lopers.

  Met 1600 tasuki's.

  De grootste estafette loopwedstrijd ter wereld.

  Een sportieve ambiance in het stadion en de omgeving errond, 4 uur lang.

  En zwaar! Heel zwaar!

  De Acerta Brussels Ekiden.

  ***

  Een kleine 10.000 lopers hebben er een lap op gegeven.

  162 Acertanen hebben er een lap op gegeven.

  6 lopers van het team "The Workarounds" hebben er een lap op gegeven.

  Ikzelf heb er een lap op gegeven.

  media_xl_989841.jpgDat ik zowaar nog 14 per uur heb gehaald op dit lastig parcours, noem ik zelf een half wonder. Ik kan wel een pak kilometers lopen, maar ik ben van geen kanten getraind voor wedstrijden van het type 'alles uit de kas'. Zeker niet op een parcours van 10 kilometer dat zo vlak is als een roetsjbaan.

  Ho ja, ik had mij aangeboden als loper voor een 10km portie, twee rondjes van 5 kilometer. In een handomdraai gefikst. Voor 5 kilometerkes doe ik mijn loopschoenen niet aan! Doe mij maar van de eerste keer tien! ... Amai, amai, amai! Nog niet halfweg het eerste toerke was ik al aan het denken: "En dit moet ik dus NOG een keer afmalen? Jezus Maria Jozef!"

  Ik heb mijn eerste rondje nog respectabel afgewerkt - vind ik zelf - maar nadat ik mijn driekwart piste in het stadion was doorgelopen ben ik buiten het Acerta-café (met onze supporters) straal voorbijgelopen... de gedachten geconcentreerd op een tweede toer door het Heyzelse achterland en het park van Laken.

  Die tweede ronde heb ik met iets meer dosering afgelegd dan mijn vorige passage. Maar geloof mij, ik was blij dat ik, terug in het stadion, de tasuki aan Marie-A mocht doorgeven. Klus geklaard. Mijn blauw-oranje t-shirt kon ik uitwringen. Ekiden? Volgend jaar gaat Bibi daar gericht voor trainen. Goe weten!

  Wat was Olivia B's antwoord op de vraag "Was het zwaar?" ...

  Ekiden 2014 - olivia borlee.png

  ***

  We ronden af met de beat van de Ekiden: http://www.youtube.com/watch?v=EFpnW5En33M

   sportograf-55770532_lowres.jpg

  En nog wat beeldmateriaal:

  http://www.sport.be/runningtour/brusselsekiden/2014/nl/video/?Article_ID=706127

  http://sporza.be/cm/sporza/videozone/sporten/atletiek/MV_141019-ekiden-samenvatting