Waarvan leven de Denen?

_DSC2521.JPG

Zoals u wellicht al weet, beste bezoeker van deze blog, botst de schrijver van dit proza regelmatig op prangende vragen. Zo ook gisteravond, na een welgesmaakte maaltijd.

Na enige socio-economische bespiegelingen - die ik de lezer hier wijselijk bespaar - belandden we aan tafel uiteindelijk bij de vraag waar de landen in Europa zoal hun inkomsten vandaan halen. Voor België zijn dat, zoals we allemaal weten, bier, chocolade en baggerwerken. Duitsland heeft technologie. Degelijke technologie. Siemens, Miele, Volkswagens en zo. Zweden heeft ijzererts, Volvo, Ikea en veel hout, net zoals Finland, dat ook Nokia bezit, de recente overnemer van Lucent-Alcatel. Italië heeft pasta's allerhande, Chianti en Alfa Romeo. Rusland voert gas uit, net zoals Noorwegen. En zo konden we doorgaan.

Al die landen voeren afgewerkte producten of ruwe grondstoffen uit naar het buitenland en krijgen in ruil daarvoor deviezen. Inkomsten. Een positieve handelsbalans. Om van te leven.

Maar dan reden we in onze brainstorming plots vast.

Waarvan leven de Denen? was de vraag die in het dessert bleef kleven zonder antwoord.

Landbouw? Windenergie? Voeren die dat uit naar het buitenland? Of consumeren de Denen dat gewoon zelf? In dat laatste geval brengt dat geen inkomensstromen uit het buitenland op gang. Telt dus niet mee.

Noem maar eens een Deens product. Hee?

Juist! Het enige wat ook wij na enig denkwerk konden concluderen is Lego. Gewoon Lego.

Ik kon de Deense inkomsten nog net wat aandikken door ook Duplo aan het magere lijstje toe te voegen, maar dat leek dan toch alles te worden. Er is niets anders. Denen leven van plastieken blokjes. C'est tout.

Of had u een ander idee?

Commentaren

  • En zeemeerminnen natuurlijk!!!

    Je zat er met windenergie trouwens niet ver naast: Vestas is één van de grootste producenten van windmolens (de moderne variant, niet de soort die ze versieren bij één of andere folklorefeesten).

  • Ze leven dus toch van de wind! Ik had een bleekblauw vermoeden. Dank u voor de waardevolle contributie!

  • En kijk, dat brengt onverwacht 2 prangende vragen bijeen... De wereld is rond. Teveel om hier over uit te weiden. Dat zal een post worden, Lieven.

De commentaren zijn gesloten.