Een nieuwe wind

blog-transitie-een-andere-weg-inslaan-ggz-plus-nederland.gif

Er waait een nieuwe wind door onze wielerclub. En het werd stilaan tijd. De club bestaat meer dan 40 jaar en een paar generaties fietsers zijn ermee opgegroeid. Vandaag rijden nog steeds een aantal leden mee die er in de beginjaren al bij waren. Uiteraard allemaal een jaartje (en meer) ouder, maar de meesten nog heel actief.

En daar knelt het schoentje. Net zoals vele verenigingen kampt ook onze club met een constante bloedarmoede aan verjonging. Jonge mensen maken zich niet graag nodeloos moe. Zeker niet op een fiets in een golvend landschap en bij een tegenwind die elk jaar harder op je neus beukt. Jonge mensen willen variatie, uitdagingen, iets beleven. En wanneer het programma hen niet bevalt, ... dan zappen ze.

Ja, we trekken wel nieuwe leden aan en onze getalsterkte blijft al jaren zeer constant, maar we hebben een structureel zwak punt: we recruteren (of beter: recruteerden) te weinig leden uit de jongere leeftijdscategorieën, zeg maar fietsers jonger dan 30 jaar.

Met dat gegeven hebben we 2 mogelijkheden:

  1. ofwel laten we de club en haar activiteiten mee-evolueren met de bestaande samenstelling van het ledental, een samenstelling waarvan de gemiddelde leeftijd elk jaar mee opschuift naar de hogere regionen;
  2. ofwel oriënteren we de club naar een deels verjongd doelpubliek en naar de interesses die zo'n ledenpotentieel meedraagt.

 

Noem de eerste optie de keuze "niets doen" of "live and let die". Het is de gemakkelijkste keuze. We blijven voortdoen zoals we het altijd gedaan hebben, rustig genesteld in onze comfortzone. Tot we allemaal oud geworden zijn, van onze fiets vallen en de club uit zichzelf desintegreert. Niet zo'n leuk vooruitzicht voor een vereniging, nietwaar?

Wij houden dus niet van onplezierige vooruitzichten, en bijgevolg hebben we voor optie 2 gekozen: het heroriënteren van onze club en haar activiteiten.

Maar dat betekent vernieuwen, verjongen, veranderen. Breken met gewoonten en tradities. Experimenteren met nieuwe zaken. Nieuwe dingen doen en bestaande dingen anders doen. Wanneer je doet wat je altijd gedaan hebt, krijg je enkel datgene wat je altijd al gehad hebt. Als we dus iets anders willen krijgen, zoals verjonging in het ledental, dan gaan we iets anders moeten doen. Geen speld tussen te krijgen.

En zie, dat is het proces dat we de laatste paar jaren hebben opgestart. Eerst wat aarzelend, maar de laatste maanden heel duidelijk zichtbaar. We durven experimenteren.

En onze leden? Ze applaudisseren, meneer!

Eigenlijk moet ik zeggen: we durven opnieuw experimenteren. In haar beginjaren experimenteerde deze club meer dan nu. Marathonritten en meerdaagse fietsuitstappen in binnen- en buitenland, Ardennen offensieven en tweedaagsen naar de kust en weer, ja zelfs regelmatig nieuwe tochten... door de leden zelf verkend. Toen was alles nieuw en onbekend. Vandaag wordt elk jaar op 1 mei naar Bon-Secours gefietst en staat om de 2 jaar Mallorca op het programma. En als we niets ondernemen, dan blijft dat nog lang zo. Conservatieve inertie.

Twintig jaar routine wiegt een vereniging in slaap. Voilà, dat is nu voorbij, we laten ons niet zoals een kikker doodvriezen op een lenteavondwarm stenen tuinpad. We zijn wakker!

Jazeker, het was hoog tijd voor een nieuwe wind door onze club. En die wind zit goed. Wij doen bijgevolg voort op de ingeslagen weg, hé mannen?

 

Omgaan-met-verandering-kleine-succesjes-vieren.jpg

De commentaren zijn gesloten.