Qhubeka

 

Soms zijn er van die toevalligheden die je verbaasd doen opkijken. Op mijn blog zijn er zo al enkele de revue gepasseerd. Deze week was het weer prijs, maar daar ben ik mij gisteren pas goed en wel bewust van geworden.

Alles begint vorige maandag. In Zuid-Afrika om precies te zijn. Vlakbij Kaap de Goede Hoop.

Als laatste etappe van een rondreis langs de mooiste plekjes van South Africa bezoeken wij het meest zuidwestelijke punt van het continent. Onze kleine bus volgt de schilderachtige weg van Cape Town naar de kaap. We genieten van de panoramische uitzichten op de oceaan naast ons.

Terwijl we bij een korte fotostop de zee in ons kodakske staan te proppen - geloof mij, in 8 gigabyte gaat heel wat water - merkt plots iemand achter ons, op de weg, een groep fietsers op: "Kijk! Coureurs!". Ik ben iets te laat om nog detail te onderscheiden en zie nog net een groepje 'coureurs' gevolgd door een camionette wegpedaleren. "Wielertoeristen.", gaat het door mijn hoofd, "Die halen we wellicht niet meer bij."

groep Cape SA 6.png

Die laatste bedenking blijkt voorbarig, want een 10-tal kilometer verder, na een lange afdaling, pikken we aan bij een kleine file, veroorzaakt door het pelotonnetje fietsers en hun volgwagen. Ik heb mijn fototoestel in de aanslag wanneer uiteindelijk onze bus de groep voorbij rijdt. Klik. Klik. Klik. Hopelijk zijn een paar kiekjes gelukt, want Paul, onze chauffeur, duwt even heel stevig het gaspedaal in.

Ik krijg een herkansing, want zie, 100 meter verderop rijdt een 2e groepje, of moet ik zeggen: een eerste? Ik tracht deze keer de camera naar achteren te richten zodat ik de fietsers in vooraanzicht en niet op de rug fotografeer. Klik. Klik. Klik. Klik. Moto 1 aan het werk ...

Het valt mij in het voorbijrijden onmiddellijk op dat dit geen doetjes zijn, maar stevig gespierde 'coureurs'. Ook het tenue komt mij niet geheel onbekend voor. Profs?

***

Pas gisteren, thuis, heb ik de foto's aan wat grondiger analyse onderworpen. Hieronder enkele 'beter geslaagde' prentjes.

groep Cape SA 5.png

groep Cape SA 3.png

groep Cape SA 2.png

groep Cape SA.png

 

Net als mijn 'encounters' deze zomer in Annecy, lijkt dit ook weer een ontmoeting geweest te zijn met heel speciaal volk. Topsporters op entrainement. Beste lezer, maak kennis met het MTN-Qhubeka profteam!

Even wat rondsurfen op de website van het team bracht mij bij de volgende plaatjes:12256889_909887219065717_1117503199_n.jpgEn zie nu, dit zijn net alle renners die wij onderweg zijn voorbijgereden, in het tenue dat zij hier op de foto dragen. Dat valt vooral op door de vreemde eenden in de bijt: Quickstep, Sky,...  Deze groepsfoto is vermoedelijk genomen net voor of na de rit op maandag. De website rapporteert immers over het 'Cape Town Camp' verblijf van de ganse ploeg: http://www.teammtnqhubeka.com/

groep Cape SA 0.png

En als we daar nu ook eens enkele namen bij plakken:

Making-History-MTN-Qhubeka-Samsung-presents-Tour-de-France-team-e1435075985326.jpg

Bekend volk, nietwaar! Zoals ik maandag zeer juist had gezien: die coureurs die wij ginds met de bus voorbijreden waren geen sissies!

***

Wat nu dat toeval betreft waarover ik het in de aanhef van mijn post had: hoe dit kan passen, begrijp ik ook niet, maar net ook eergisteren zag ik op een of ander social media forum (was het LinkedIn ?) een aankondiging dat de nieuwe profploeg van Dimension Data een World Tour licentie voor 2016 heeft bemachtigd. Ik had het artikel amper vluchtig gezien, en enkel de hoofding was blijven 'plakken'. Welnu, beste lezer, dat nieuwe profteam is nu toch wel net de nieuwe formatie gevormd op basis van het MTN Qhubeka team zeker! Dezelfde mannen die wij maandag tijdens een rustig fietstochtje konden betrappen ... op het meest zuidwestelijke punt van Afrika!

Ik ga die ploeg volgend jaar in het oog houden.

***

Er is nog iets speciaals aan dit wielerteam: Qhubeka. Het team steunt het Qhubeka-project (http://www.teammtnqhubeka.com/?p=5800) 

Qhubeka project.png

In Afrika is een fiets in de eerste plaats een heel nuttig vervoermiddel. Het Qhubeka project heeft tot doel om de lokale bevolking aan een eenvoudig en duurzaam transportmiddel te helpen. Mooi!

Qhubeka-logo-and-slogan.jpg

De commentaren zijn gesloten.