• Qhubeka

   

  Soms zijn er van die toevalligheden die je verbaasd doen opkijken. Op mijn blog zijn er zo al enkele de revue gepasseerd. Deze week was het weer prijs, maar daar ben ik mij gisteren pas goed en wel bewust van geworden.

  Alles begint vorige maandag. In Zuid-Afrika om precies te zijn. Vlakbij Kaap de Goede Hoop.

  Als laatste etappe van een rondreis langs de mooiste plekjes van South Africa bezoeken wij het meest zuidwestelijke punt van het continent. Onze kleine bus volgt de schilderachtige weg van Cape Town naar de kaap. We genieten van de panoramische uitzichten op de oceaan naast ons.

  Terwijl we bij een korte fotostop de zee in ons kodakske staan te proppen - geloof mij, in 8 gigabyte gaat heel wat water - merkt plots iemand achter ons, op de weg, een groep fietsers op: "Kijk! Coureurs!". Ik ben iets te laat om nog detail te onderscheiden en zie nog net een groepje 'coureurs' gevolgd door een camionette wegpedaleren. "Wielertoeristen.", gaat het door mijn hoofd, "Die halen we wellicht niet meer bij."

  groep Cape SA 6.png

  Die laatste bedenking blijkt voorbarig, want een 10-tal kilometer verder, na een lange afdaling, pikken we aan bij een kleine file, veroorzaakt door het pelotonnetje fietsers en hun volgwagen. Ik heb mijn fototoestel in de aanslag wanneer uiteindelijk onze bus de groep voorbij rijdt. Klik. Klik. Klik. Hopelijk zijn een paar kiekjes gelukt, want Paul, onze chauffeur, duwt even heel stevig het gaspedaal in.

  Ik krijg een herkansing, want zie, 100 meter verderop rijdt een 2e groepje, of moet ik zeggen: een eerste? Ik tracht deze keer de camera naar achteren te richten zodat ik de fietsers in vooraanzicht en niet op de rug fotografeer. Klik. Klik. Klik. Klik. Moto 1 aan het werk ...

  Het valt mij in het voorbijrijden onmiddellijk op dat dit geen doetjes zijn, maar stevig gespierde 'coureurs'. Ook het tenue komt mij niet geheel onbekend voor. Profs?

  ***

  Pas gisteren, thuis, heb ik de foto's aan wat grondiger analyse onderworpen. Hieronder enkele 'beter geslaagde' prentjes.

  groep Cape SA 5.png

  groep Cape SA 3.png

  groep Cape SA 2.png

  groep Cape SA.png

   

  Net als mijn 'encounters' deze zomer in Annecy, lijkt dit ook weer een ontmoeting geweest te zijn met heel speciaal volk. Topsporters op entrainement. Beste lezer, maak kennis met het MTN-Qhubeka profteam!

  Even wat rondsurfen op de website van het team bracht mij bij de volgende plaatjes:12256889_909887219065717_1117503199_n.jpgEn zie nu, dit zijn net alle renners die wij onderweg zijn voorbijgereden, in het tenue dat zij hier op de foto dragen. Dat valt vooral op door de vreemde eenden in de bijt: Quickstep, Sky,...  Deze groepsfoto is vermoedelijk genomen net voor of na de rit op maandag. De website rapporteert immers over het 'Cape Town Camp' verblijf van de ganse ploeg: http://www.teammtnqhubeka.com/

  groep Cape SA 0.png

  En als we daar nu ook eens enkele namen bij plakken:

  Making-History-MTN-Qhubeka-Samsung-presents-Tour-de-France-team-e1435075985326.jpg

  Bekend volk, nietwaar! Zoals ik maandag zeer juist had gezien: die coureurs die wij ginds met de bus voorbijreden waren geen sissies!

  ***

  Wat nu dat toeval betreft waarover ik het in de aanhef van mijn post had: hoe dit kan passen, begrijp ik ook niet, maar net ook eergisteren zag ik op een of ander social media forum (was het LinkedIn ?) een aankondiging dat de nieuwe profploeg van Dimension Data een World Tour licentie voor 2016 heeft bemachtigd. Ik had het artikel amper vluchtig gezien, en enkel de hoofding was blijven 'plakken'. Welnu, beste lezer, dat nieuwe profteam is nu toch wel net de nieuwe formatie gevormd op basis van het MTN Qhubeka team zeker! Dezelfde mannen die wij maandag tijdens een rustig fietstochtje konden betrappen ... op het meest zuidwestelijke punt van Afrika!

  Ik ga die ploeg volgend jaar in het oog houden.

  ***

  Er is nog iets speciaals aan dit wielerteam: Qhubeka. Het team steunt het Qhubeka-project (http://www.teammtnqhubeka.com/?p=5800) 

  Qhubeka project.png

  In Afrika is een fiets in de eerste plaats een heel nuttig vervoermiddel. Het Qhubeka project heeft tot doel om de lokale bevolking aan een eenvoudig en duurzaam transportmiddel te helpen. Mooi!

  Qhubeka-logo-and-slogan.jpg

 • Een Afrikaan zijn

   

  sunset at Nikambu.png

  Zonsondergang in Nkambeni

  I am an African

  Not because I was born there

  But because my heart beats with Africa’s

  I am an African

  Not because my skin is black

  But because my mind is engaged by Africa

  I am an African

  Not because I live on its soil

  But because my soul is at home in Africa

   

  When Africa weeps for her children

  My cheeks are stained with tears

  When Africa honours her elders

  My head is bowed in respect

  When Africa mourns for her victims

  My hands are joined in prayer

  When Africa celebrates her triumphs

  My feet are alive with dancing

   

  I am an African

  For her blue skies take my breath away

  And my hope for the future is bright

  I am an African

  For her people greet me as family

  And teach me the meaning of community

  I am an African

  For her wildness quenches my spirit

  And brings me closer to the source of life

   

  When the music of Africa beats in the wind

  My blood pulses to its rhythm

  And I become the essence of sound

  When the colours of Africa dazzle in the sun

  My senses drink in its rainbow

  And I become the palette of nature

  When the stories of Africa echo round the fire

  My feet walk in its pathways

  And I become the footprints of history

   

  I am an African

  Because she is the cradle of our birth

  And nurtures an ancient wisdom

  I am an African

  Because she lives in the world’s shadow

  And bursts with a radiant luminosity

  I am an African

  Because she is the land of tomorrow

  And I recognise her gifts as sacred

   

  Wayne Visser © 2005

   

  In de ontvangstruimte van Nkambeni National Park zag ik de bovenstaande tekst staan. Ik had dit gedicht al eerder gelezen. Mooier dan wat Wayne Visser hier schrijft kan je gevoelens van diep respect voor land, natuur en mens niet gezegd krijgen.

  Na 6 jaar is mijn blog iets anders geworden dan wat 'fietspraat'. En misschien zijn mijn posts in Skynets blogrubriek 'sport' stilaan een vreemde eend in de bijt geworden. 'Hors catégorie' om zo te zeggen. Zolang niemand daar aanstoot aan neemt, mag dat van mij best zo zijn. Een blog permanent op zoek naar een eigen thema. Met feiten en gedachten die ongeordend over mijn keyboard rollen. As the images unwind ...

 • Een zomers ritje op 1 november

  Sedert deze zomer is op dit blog niets meer verschenen wat op enige fietsactiviteit kan duiden. Beste Navidad, dit is een fietsblog!

  Okee, gesnopen! Ja, er wordt nog gefietst, weliswaar de laatste maanden meer op een waakvlammetje dan met 'vuur', maar toch.

  Vandaag bijvoorbeeld reed ik nog eens mijn vertrouwde ritje van thuis naar de Antwerpse Kempen. Vertrokken even na 10u deze morgen voor een tocht van 86 kilometer. Een licht briesje uit het oosten. Een blauwe hemel met een bijna-zomers zonnetje.

  Ik heb het nog nooit meegemaakt dat ik op 1 november in korte broek en korte mouwen kan fietsen. Zou dat dan de klimaatopwarming zijn?

  Hieronder het tracé van mijn rit en enkele technische gegevens uit de zwarte doos.

  Het hoogteprofiel ('Elevation') is interessant. De lange helling na 18 kilometer is de Assesteenweg vanuit Ternat. Vanaf Grimbergen, halverwege de rit, wordt het parcours quasi vlak. Enkel Heist-op-den-Berg, op 12 kilometer van den arrivee, brengt nog wat variatie in de hoogtemeters, maar den Berg haalt het niet als helling op de puntenschaal van 'lastige klimmen'. 

  Met 3 wegenwerken onderweg, waar ik voorzichtig met mijn 2,3 cm bandjes door het steenslag weet te maneuvreren, kom ik snelheids-gewijs niet echt aan een top-gemiddelde, maar met 28,8 km/h mag ik niet klagen. Het is tenslotte november. En het fietsen staat op een waakvlammetje.

  Wat me ook opvalt is dat ik dubbel zo snel fiets als ik loop: in de 6,2km van de Ekiden op de Brusselse Heizel liep ik 4:10 min/km ofte 14,4 km/h. En dat is voor mijn 'doen' in oktober niet slecht. Nee, ik mag niet klagen.