Schijfremmen

- Schijfremmen?

Serge kijkt mij schertsend aan.

- Is daar iets mis mee?

- Ik weet zo niet, hoor. Dat is geen zicht hee. Op een mountainbike, ja. En een crossvelo. Maar op de weg? Dat ga ik moeten bestellen.

Schrijfremmen dus. Als Bibi dat in zijn kopke steekt, krijg het er maar uit.

Discs. Dat is zowel sneller als langer snel kunnen gaan vooraleer je in een afdaling je remmen dicht gooit. Echt dalen als een valk. Als een steen naar beneden en op 't eind de pistons dicht. Zo moet dat zijn.

Het zal mij worst wezen dat de UCI de profs in 2016 nog niet toestaat om in competitie met schijfremmen uit te pakken. De UCI heeft wat tijd nodig om vernieuwing te begrijpen. Maar laat dan het jaar nadien, in 2017, Peterken (*) eens met schijfremmen aan een afdaling beginnen, ge gaat wat zien!

(*) Sagan

Op allerlei internetfora kan je de voor-en tegenstanders hun argumenten horen oprakelen. Tussen de lijnen zie ik dat velen van hen niet snappen wat dalen is, of wat een rem aan je rijstijl kan doen tout court. Die zullen dat nooit snappen. Zo een typische welles-nietes conversatie kan je hier lezen:

http://www.cyclingweekly.co.uk/news/latest-news/the-disc-brakes-debate-are-they-necessary-on-road-bikes-157272

Aan ieder zijn gedacht natuurlijk.

Hier is nog een interessant artikel over het nut van schijfremmen op road bikes:

http://www.bikeradar.com/road/gear/article/disc-brakes-everything-you-need-to-know-bikeradar-45859/

Mij intrigeert vooral de enquête op het einde, de 'wisdom of the crowd':

disc brakes on road bikes.png

Jazeker, ook ik denk dat disc brakes een 'great upgrade' zijn. Wordt dat bijgevolg binnenkort een nieuw véloke voor bibi? Bwa... Wat zouden we zeggen?

De commentaren zijn gesloten.